Authors

Upcoming Events

15.04.2018 - Zaal 3

15.04.2018
Gabriel Tallent

Gabriel Tallent werd geboren in New Mexico en groeide op in Medocino, Californië. Na zijn afstuderen begeleidde hij als gids groepen jongeren in een natuurgebied in het noordwesten van de VS.

Zijn roman Mijn allerliefste schat is een New York Times-bestseller en vertelt het verhaal van Turtle Alveston, die op veertienjarige leeftijd door de bossen langs het noordelijke deel van de Californische kust zwerft. Turtle groeit sinds de dood van haar moeder geïsoleerd op onder het juk van haar getormenteerde en charismatische vader, Martin. Als ze Jacob ontmoet leert ze een andere wereld kennen en begint te fantaseren over een ontsnapping aan haar vader.

BorderKitchen met Gabriel Tallent is een samenwerking met Ambo|Anthos uitgevers en de voertaal is Engels. Interviewer: Annelies Verbeke.

Date: Sunday 15 April 2018
Start: 16:00
Location: De Constant Rebecqueplein 20A, 2518 RA Den Haag
Entrance fee: € 7,50 (ex. service fee)


09.05.2018 - Theater aan het Spui, Zaal 1

09.05.2018
Johan Harstad, Gunnhild Øyehaug, Dorthe Nors

In mei vindt een bijzondere BorderKitchenavond plaats met drie topauteurs uit Scandinavië: Johan Harstad, Dorthe Nors en Gunnhild Øyehaug bespreken hun recent verschenen boeken. Ook is er live muziek.

De Noorse Johan Harstad (1979) vestigde zijn naam al met zijn roman Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?. Zijn meest recente roman Max, Mischa & het Tet-offensief  (2017) werd juichend ontvangen door pers en publiek en gaat over de ontheemde toneelregisseur Max Hansen, die als puber vanuit Noorwegen naar Amerika emigreert. In kunstenares Mischa, acteur Mordecai en Vietnamveteraan Owen vindt hij dierbare lotgenoten. De roman is genomineerd voor de Europese Literatuurprijs 2018.

De Deense Dorthe Nors  (1970) brak internationaal door met de verhalenbundel Karateslag. Haar onlangs verschenen roman Spiegel spiegel schouder gaat over Sonja, die op haar veertigste eindelijk de stap zet om rijlessen te nemen. Ze is vertaalster van Zweedse thrillers en haar sociale kring beperkt zich tot haar zweverige massagetherapeut en haar kwebbelzieke rij-instructrice.  De roman werd met lovende recensies ontvangen, en kreeg 5 sterren van de Volkskrant. Spiegel spiegel schouder staat op de shortlist van de Man Booker International Prize.

De Noorse Gunnhild Øyehaug (1975) schetst in haar lichtvoetige en precieze stijl kwetsbare personages, die verstrikt raken in hun eigen tekortkomingen. Zo is er de vrouw die op de vooravond van haar negentigste verjaardag een onheilspellende droom heeft. In een verhaal dat barst van jeugdig verlangen kijkt een meisje jaloers naar haar oudere nichtje. Een hert dat steeds dichter naar de rand van het een bos trekt, in de hoop zo eindelijk te worden opgemerkt, speelt de hoofdrol in weer een ander verhaal. Haar verhalenbundel Knopen zal in april verschijnen.

BorderKitchen met Johan Harstad, Dorthe Nors, Gunnhild Øyehaug is een samenwerking met uitgeverij Podium en de voertaal is Engels. Interviewer: wordt nader bekend gemaakt.

Date: Wednesday 09 May 2018
Start: 20:00
Location: Theater aan het Spui, Zaal 1 Spui 187, Den Haag
Entrance fee: € 12,50 (ex. service fee)


Past Events

- 2018 -

12.01.2018 - Paolo Cognetti

Paolo Cognetti (1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Hij groeide op in Milaan maar bracht als klein jongetje de zomers door in een klein bergdorp in Noord-Italië. Zijn nieuwste roman won dit jaar onder andere de Premio Strega, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs. De acht bergen vertelt het verhaal van Pietro, een jongen uit Milaan die iedere zomer met zijn vader en moeder naar het bergdorpje Grana in de Valle d’Aosta terugkeert. Tijdens een van deze zomers vindt Pietro in de bergjongen Bruno een vriend voor het leven. Cognetti schrijft in zijn boek over veel thema’s en weet zo een imposant coming of age verhaal te vertellen over vriendschap, de liefde voor bergen en de relatie tussen vader en zoon.

Paolo Cognetti wordt vrijdagavond 12 januari in het Engels geïnterviewd door Jasper Henderson. Deze BorderKitchen wordt gerealiseerd in samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij.


- 2017 -

13.11.2017 - Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón (1964, Barcelona) is de meest gelezen Spaanse schrijver na Cervantes. Vele miljoenen exemplaren gingen wereldwijd over de toonbank, zijn werk is in meer dan 50 talen verschenen en werd bekroond met talrijke literaire prijzen. Zijn eerdere romans De schaduw van de wind, Het spel van de engel en De gevangene van de hemel zijn stuk voor stuk hedendaagse klassiekers geworden. Op maandag 13 november presenteert Zafón zijn nieuwe roman Het labyrint der geesten in het Concertgebouw. In een geanimeerd gesprek met interviewer Ivo Niehe, zullen ook zijn schrijverschap en liefde voor muziek aan bod komen. Aan de hand van door hem gekozen filmmuziek en een eigen compositie voert hij ons naar die magische wereld waar literatuur en muziek samenkomen.

Programma:
Vanaf 19.35 uur: ontvangst
20.15 uur: start programma
21.45 uur: einde programma
22.35 uur: mogelijkheid tot het aanschaffen en laten signeren van de boeken van Carlos Ruiz Zafón

Tijdens deze avond zal Engels de voertaal zijn. Deze BorderKitchen wordt gerealiseerd in samenwerking met uitgeverij Signatuur.


23.09.2017 - Orhan Pamuk

Helaas, deze BorderKitchen met Orhan Pamuk is volledig uitverkocht. Door overweldigende belangstelling heeft de Lutherse Kerk zijn maximale capaciteit bereikt en mogen we om veiligheidsredenen niet meer mensen toelaten. We hopen je volgende keer weer te mogen verwelkomen bij BorderKitchen.

In 2006 ontving Orhan Pamuk (Istanbul, 1952) de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn rijke oeuvre telt uitsluitend klassiekers, zoals Het zwarte boek, Ik heet Karmozijn, Sneeuw en Het museum van de onschuld, die in meer dan 50 talen werden vertaald. Zijn nieuwste, fel maatschappijkritische roman De vrouw met het rode haar gaat over de vriendschap tussen een puttengraver en zijn leerling, een grote liefde en een tragisch verlies. Over het Oosten en het Westen, over traditie en de moderne wereld, over onschuld en moord. Op zaterdag 23 september gaat Pamuk in de Lutherse Kerk, Den Haag in gesprek met Chris Keulemans.


11.09.2017 - Mohsin Hamid

Mohsin Hamid (1971) groeide op in Californië, maar keerde op zijn negende terug naar zijn ‘vaderland’: Pakistan. Bij gebrek aan televisiekanalen, greep de jonge Hamid naar de boeken, en met resultaat: inmiddels is Hamid een geliefd auteur. Zijn vierde roman, Exit West, is het verscheurende en actuele verhaal van twee jonge mensen tegen het decor van een ontluikende oorlog. Als het geweld in hun stad explodeert, besluiten ze de gevaarlijke en dure overtocht naar veiligheid te maken. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat het boek op de longlist van de Man Booker Prize 2017 staat. Pieter van den Blink interviewt de auteur op maandag 11 september -exact zestien jaar na 9/11- in poppodium Paard.


11.05.2017 - Gary Younge

De Britse Amerika-correspondent Gary Younge (1969) is geen stilzitter. Hij schreef in de afgelopen jaren vier boeken, heeft een maandelijkse column in The Nation – Amerika’s oudste onafhankelijke journalistieke weekblad – en maakte radio- en televisiedocumentaires over verschillende onderwerpen; van de Tea Party tot hiphopcultuur. Drie jaar op rij won hij de titel Best Newspaper Journalist in Britain’s Ethnic Minority Media Awards.

In Een doodgewone dag in America vertelt Younge de aangrijpende verhalen van tien jongeren die op een willekeurige dag in de Verenigde Staten werden doodgeschoten. Het had iedere dag kunnen zijn, immers sterven gemiddeld zeven kinderen en tieners per dag door kogels, maar Younge koos voor 23 november 2013. Donker, blank en latino, tussen de negen en negentien jaar. Ze verloren hun leven tijdens een slaapfeestje, op de hoek van de straat, in een trappenhuis of op de stoep van hun eigen deur.

Gary Younge wordt geïnterviewd door Peter Wu. Een doodgewone dag in Amerika (Another Day in the Death of America; A Chronicle of Ten Short Lives) wordt uitgegeven door uitgeverij De Geus.


23.03.2017 - Paul Auster

LET OP: BORDERKITCHEN MET PAUL AUSTER GEANNULEERD.
Paul Auster heeft zijn Europese tournee wegens gezondheidsredenen per direct afgebroken en is teruggevlogen naar New York. 
Hierdoor gaat zijn optreden op donderdag 23 maart aanstaande bij Borderkitchen in het Theater aan het Spui in Den Haag niet door. Er is helaas geen vervangende datum.

De grote Paul Auster komt naar BorderKitchen. Het werk van de bestsellerauteur, waaronder De New York-trilogie, Brooklyn dwaasheid en Onzichtbaar, werd vertaald in meer dan 40 talen en won een eindeloze lijst aan prijzen. Zeven jaar na zijn laatste boek, is er eindelijk een nieuwe Auster: 4 3 2 1. Het vertelt het verhaal van de twee weken te vroeg geboren Archibald Isaac Ferguson, wiens leven gelijktijdig vier verschillende paden zal volgen. Vier identieke Archibalds, bestaand uit hetzelfde dna, vier jongens die fysiek een en dezelfde zijn, leiden vier parallelle en volstrekt verschillende levens. Elk levenspad, van liefde tot vriendschappen en intellectuele intresses, neemt een andere richting. Zo ontvouwen de levensverhalen van de vier Archibalds zich.

Chris Keulemans interviewt Paul Auster in het Engels. 4 3 2 1 wordt uitgegeven door uitgeverij de Bezige Bij.


11.03.2017 - Paul Beatty

Voor het eerst in de geschiedenis werd vorig jaar een Amerikaan de winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize for Fiction. Paul Beatty werd dankzij zijn boek door de Britse jury vergeleken met schrijvers als Mark Twain en Jonathan Swift en dat terwijl uitgever na uitgever, 18 in totaal, The Sellout aanvankelijk afwees.

Was het fictieve verhaal van een jonge Afro-Amerikaan wiens vader wordt doodgeschoten na een woordenwisseling met de politie ‘too hot to handle’, vraagt The Guardian zich af? De 54-jarige Beatty legt de Amerikaanse samenleving van de eenentwintigste-eeuws immers bloot in al haar facetten, zonder iets of iemand te sparen. En dat is confronterend. Nadat de schrijver zijn boek uitbracht bij een kleine, onafhankelijke uitgeverij, werd duidelijk hoe krachtig zijn unieke mix van cynisme en optimisme, komedie en tragedie is. Zeker in deze roerige tijden.

Beatty wordt op zaterdag 11 maart in het Engels geïnterviewd door Fiep van Bodegom. De Engelse uitgave van The Sellout, De Verrader, wordt uitgegeven door Prometheus.


16.02.2017 - Nadja Tolokonnikova

De Russische Nadja Tolokonnikova (1989) heeft op haar jonge leeftijd toch al een behoorlijk turbulent leven achter de rug. Op haar eenentwintigste was ze medeoprichter van de band Pussy Riot. Met hun kritische punkliedjes proberen ze al provocerend leven in de ultraconservatieve Russische brouwerij te brengen. Na een optreden in de Christus de Verlosserkathedraal (nabij het Kremlin) waarbij ze Poetin en de Kerk bespotten, worden de leden van de groep gearresteerd en een aantal van hen bij een politiek schijnproces tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Daar krijgt Tolokonnikova het voor elkaar om een boek te schrijven – Zo begin je een revolutie. Over de lotgevallen van de groep, haar jeugd en de omstandigheden in het strafkamp.

Aan BorderKitchen de eer om Nadja Tolokonnikova op donderdag 16 februari te mogen ontvangen in Den Haag. de interviewer is journalist, schrijver en columnist Sander Donkers.

 

28.01.2017 - Yaa Gyasi

De piepjonge Yaa Gyasi (1989) is geboren in Ghana en kwam op haar tweede met haar familie naar de Verenigde Staten. In 2009 keerde de studente Engels terug naar Ghana om onderzoek voor haar – wat zij toen dacht – rechttoe rechtaan roman over een moeder en dochter. Maar het liep anders en Weg naar huis werd een verslag van de erfenis van slavernij die acht generaties en twee landen overspant.

Op 28 januari kom Gyasi vertellen over haar weergaloze debuutroman. Het interview is in het Engels, de interviewer is Fiep van Bodegom.
Weg naar Huis wordt uitgegeven door uitgeverij de Bezige Bij en werd uit het Engels vertaald door Nicolette Hoekmeijer. De oorspronkelijke titel is Homegoing.

- 2016 -

05.11.2016 - Albert Sánchéz Piñol

De Catalaanse Albert Sánchez Piñol is gespecialiseerd in het Afrikaanse Mbuti-volk én zeer verdienstelijk schrijver. Hij brak wereldwijd door met zijn roman La pell freda over de strijd van twee Europeanen, een vuurtorenwachter en een meteoroloog, tegen een aanvallend volk van weerzinwekkende reuzenkikvorsen. Hij werd meteen vergeleken met auteurs als Joseph Conrad en Howard Phillips Lovecraft. Toch niet de minsten. Bij Crossing Border komt hij vertellen over zijn nieuwste boek De man die de wereld ging ontdekken, het vervolg op zijn bestseller Victus.

‘Fenomenale oorlogsroman over Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid’- de Volkskrant over Victus ****

Piñol wordt geïnterviewd door Maarten Steenmeijer. De interviewtalen zijn Spaans en Nederlands.


05.11.2016 - Antoine Leiris

Tijdens de eerste Crossing Border-festivaldag vorig jaar werden we opgeschrikt door het verschrikkelijke nieuws van de terreuraanslagen in Parijs. Nu zijn we bijna een jaar verder en ontvangen we de Parijsenaar Antoine Leiris (34).

Op die bewuste avond kwam zijn vrouw om in het Bataclantheater. Enkele dagen later plaatste hij een brief aan de terroristen op Facebook, waarin hij weigerde hun daden te beantwoorden met haat. De brief werd wereldnieuws.
 In Mijn haat krijgen jullie niet beschrijft Antoine Leiris hoe hij zijn dagen doorkwam na de fatale nacht tot het moment dat hij met zijn zoon het graf bezocht. Met weinig woorden laat hij zien dat het leven hoe dan ook doorgaat en door moet gaan zonder de open blik naar de wereld te verliezen.
Het interview is in het Engels.

04.10.2016 - Hanya Yanagihara

Ze heeft nog maar twee boeken geschreven, maar Hanya Yanagihara is ondertussen een begrip in de internationale literaire wereld. Yanagihara (1975) groeide op in Hawaii en Texas en werkte in New York bij verschillende uitgeverijen.

Aan haar debuut, notities uit de jungle, werkte ze bijna twintig jaar in het geheim. Er werd meteen enthousiast op gereageerd. Wellicht daardoor aangemoedigd schreef ze haar volgende boek, Een klein leven, in anderhalf jaar. En dat boek werd een gigantisch succes. Al weken staat het boek hoog in de Nederlandse bestsellerlijst en het werd uitgeroepen tot Boek van de maand in De wereld draait door.

Een klein leven won de Kirkus Reviews Book Prize en stond op de shortlist voor de Man Booker Prize: ‘Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.’ 

Een klein leven wordt uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het boek werd uit het Engels vertaald door Kitty Pouwels en Josephine Ruitenberg. De originele titel is A Little Life.


©Elena Seibert

28.09.2016 - Richard Russo

Russo heeft sinds het eind van de jaren ’80 zeven boeken geschreven, waaronder de bestseller Brug der zuchten en Niemands gek. Maar het bekendst is Russo toch wel van zijn roman Empire Falls, waarvoor hij in 2002 een Pullitzer Prize ontving. Hij herschreef het verhaal in 2005 voor de HBO-miniserie met dezelfde naam, die ook weer met veel lof ontvangen werd. The New York Times bestempelt Richard Russo als ‘een van de beste romanschrijvers die er zijn’. John Irving noemt hem ‘bewonderenswaardig’.

De Amerikaanse rasverteller is hier naar aanleiding van de publicatie van de vertaling van zijn prachtige klassieker Nobody’s Fool, Niemands gek, die nu voor het eerst in het Nederlands verschijnt.
Journalist en schrijver Arjan Visser interviewt Russo op 28 september in het theater van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Niemands gek wordt uitgegeven door uitgeverij Signatuur. Het boek werd uit het Engels vertaald door Kees Mollema. De originele titel is Nobody’s Fool.

14.09.2016 - Jay McInerney

Jay McInerney (1955), het enfant terrible van de Amerikaanse literatuur, begon zijn schrijversloopbaan in 1984 met de Manhattan-roman Bright Lights, Big City en had daarmee meteen een bestseller te pakken. McInerney was een van de eerste auteurs die schreef over onderwerpen als cocaïnegebruik en hedonisme en een trend startte van zogenaamde yuppie-fictie en MTV-romans, geschreven door veelal jonge auteurs zoals Bret Easton Ellis en Michael Chabon.

McInerney heeft ondertussen acht romans op zijn naam staan en is nog steeds niet weg te denken uit de Amerikaanse literatuur. Met zijn nieuwste boek Prachtige, dierbare dagen schrijft hij zijn derde roman over het New Yorkse echtpaar Calloway – een boek waarin McInerney de morele complexiteiten van relaties ontleedt, terwijl hij een beeld schetst van het New York waar Obama en Clinton strijden voor het leiderschap en het faillissement van de Lehman Brothers zich aandient.
Schrijver, journalist en columnist Henk van Straten gaat Jay McInerney (in het Engels) interviewen.
 Prachtige, dierbare dagen wordt uitgegeven door Hollands Diep. Het boek werd uit het Engels vertaald door Joris Vermeulen en Nico Groen. De oorspronkelijke titel is Bright, Precious Days.

16.06.2016 - Héctor Abad

Een van de grootste Latijns-Amerikaanse schrijvers van het moment, Héctor Abad (Colombia, 1958), is op 16 juni te gast bij BorderKitchen.

Abad werd begin jaren ’80 van de universiteit geschorst na een kritisch artikel over de paus. Hij vertrok naar Italië, maakt daar zijn studie af en keerde in 1987 terug naar Colombia. In datzelfde jaar werd zijn vader vermoord door paramilitairen en werd hij zelf met de dood bedreigd waardoor hij weer naar Europa vluchtte. Sinds 1993 woont Abad weer in Colombia. De rauwe realiteit van de Colombiaanse maatschappij in die jaren is een terugkerend thema in zijn boeken. In zijn laatste boek, De geheime droom van het land (origineel: La Oculta), weet hij die feilloos te combineren met een klassiek vertelde familiekroniek in de traditie van García Márquez en Vargas Llosa.
Abad heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan en won talloze internationale literaire prijzen. Op donderdag 16 juni wordt Abad (in het Engels) geïnterviewd. Hij komt dan vertellen over De geheime droom van het land. De interviewer is schrijver en journalist Chris Keulemans.
Datum: donderdag 16 juni
Aanvang: 20.00
Locatie: BorderKitchen, Kerkstraat 11, Den Haag
Kaarten à € 7,50 zijn te rerveren via de BorderKitchen-website.
Wanneer matriarch Ana Ángel overlijdt op La Oculta, het familielandgoed in een paradijselijk stukje Colombia, doen haar drie kinderen een voor een de roerige geschiedenis van hun geliefde huis uit de doeken. De voormalige koffieplantage ligt in een gebied dat sinds de jaren tachtig werd beheerst door guerrillastrijders en paramilitairen; het was er zo gevaarlijk dat de jaarlijkse kerstbijeenkomst van de familie vaak niet door kon gaan. Dochter Eva heeft moeten vluchten terwijl paramilitairen het huis in brand staken; dochter Pilars zoon werd door hen ontvoerd. Terwijl hun broer Antonio zich verdiept in de geschiedenis van La Oculta, is ook de toekomst van het huis lang niet zeker.

‘Een krachtig en noodzakelijk boek, met overweldigende moed en eerlijkheid. Soms vraag ik me af hoe hij de kracht vond om het te schrijven.’ – Javier Cercas

‘Een boek dat gelezen kan worden als metafoor voor dit land.’ – El País
 
 
De geheime droom van het land wordt op 16 juni gepubliceerd door uitgeverij De Geus. Het boek werd vertaald door Jos den Bekker.
Héctor Abad is op het moment Writer-in-Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar. Tijdens zijn verblijf hier werkt Abad aan een biografie over een van de beste Colombiaanse dichters: León de Greiff.
Na afloop van de BorderKitchen is er gelegenheid om het boek te laten signeren door Héctor Abad. Boekhandel Van Stockum is deze avond weer aanwezig om de boeken te verkopen.

07.06.2016 - Patrick deWitt

7 juni verwelkomen we de Canadese bestsellerauteur Patrick deWitt bij BorderKitchen.

DeWitt (Vancouver Island, 1970) is zelf de eerste die toegeeft dat de factor geluk een grote rol heeft gespeeld in zijn loopbaan: als barman met schrijversambities liet hij zijn manuscript lezen aan een stamgast. Deze scenarioschrijver was onder de indruk en liet het op zijn beurt weer lezen aan een kennis van hem die ooit in een band zat met iemand die later literair agent was geworden. Van het een kwam het ander en twee jaar later kreeg DeWitt opeens een telefoontje van de literair agent of hij zijn boek niet wilde gaan uitgeven.

Ondertussen heeft DeWitt drie succesvolle boeken op zijn naam staan en werd hij genomineerd voor de Man Booker Prize.

Bij BorderKitchen komt DeWitt vertellen over zijn laatste boek Ondermajordomus Minor. Hij wordt (in het Engels) geïnterviewd door literair journalist Maarten Dessing. Ondermajordomus Minor is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar. Het boek werd vertaald door Saskia van der Lingen en Caroline Meijer.


06.04.2016 - Zeruya Shalev

Zeruya Shalev, een van de meest gelezen Israëlische auteurs, komt op 6 april naar BorderKitchen. Volkskrant-redacteur en criticus Arjan Peters interviewt haar deze avond (in het Engels).

Zeruya Shalev (1959) werd geboren op kibboets Kinneret en woont tegenwoordig in Jeruzalem. Ze maakte binnen en buiten Israël furore met de romans Liefdesleven (1997), Man en vrouw (2003), De tweede familie (2008) en Het hart van de familie (2012). De boeken werden in meer dan 20 talen vertaald en zijn in verschillende landen bestsellers geworden.
In april komt haar nieuwste boek uit: Pijn.
Pijn wordt begin april gepubliceerd door uitgeverij Cossee. Het boek werd vertaald door Sander Hoving.

30.03.2016 - Harry Parker

Nadat ex-soldaat Harry Parker gewond raakte in Afghanistan, ging hij schrijven om in het reine te komen met wat hem was overkomen. Wat begon als een therapeutische bezigheid, mondde uit in een veelbelovend – en meteen al veelbesproken – debuut: Anatomie van een soldaat. 

Op woensdag 30 maart komt Harry Parker bij BorderKitchen over deze oorlogsroman vertellen.
Parkers eigen ervaringen vormen de basis van zijn roman. Hoofdpersonage Tom Barnes verliest, net als Parker, allebei zijn benen als hij op een bom stapt. Vervolgens moet hij leren omgaan met de transformatie van aanvoerder naar geamputeerde. Maar dit boek is om meerdere redenen bijzonder: Parker volgt personages van beide kanten van een naamloos conflict en het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van verschillende voorwerpen (zoals een fiets en een zak kunstmest) – wat een vervreemdend en boeiend effect oplevert. De hoofdstukken lopen niet in chronologische volgorde: “ik wilde dat je ze bij wijze van spreken in de lucht kan gooien en in elke volgorde kan lezen, want zo voelt het ook om opgeblazen te worden. Het idee om met elk hoofdstuk een puzzel te creëren, sprak me aan. Ik wilde dat de lezer zich gaat afvragen: ‘waar ben ik?’” aldus Harry Parker.
Met Anatomie van een soldaat eist Harry Parker zijn plaats op in het korte rijtje klassieke romans over wat een oorlog daadwerkelijk betekent voor degenen die hem voeren.

Schrijver en journalist Rosan Hollak zal deze avond het (Engelstalige) interview leiden.

Anatomie van een soldaat wordt in maart 2016 gepubliceerd door uitgeverij Hollands Diep. Het boek werd vertaald door Paul van der Lecq.

18.02.2016 - Nell Zink

De alom geprezen Nell Zink is op donderdag 18 februari te gast bij BorderKitchen. Ze wordt dan geïnterviewd over haar nieuwste roman Misplaatst.

Nell Zink (1964) debuteerde in 2014, op aanraden van Jonathan Franzen. Franzen was zo onder de indruk van haar schrijven dat hij zich persoonlijk inzette om Zinks werk gepubliceerd te krijgen. En niet zonder succes. De rotskruiper en Misplaatst kwamen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië kort na elkaar uit en betekenden meteen haar grote literaire doorbraak.

Journalist en recensent Persis Bekkering interviewt Nell Zink (in het Engels) naar aanleiding van de publicatie van Misplaatst.
1966, Stillwater College, Virginia. Eerstejaarsstudente Peggy valt als een blok voor Lee, professor, dichter en afkomstig uit een gegoede familie. Ze beginnen een verhouding die gedoemd is te mislukken – zij is lesbisch, hij is homo – maar die pas na tien jaar eindigt. Peggy vlucht met haar driejarige dochtertje Karen, haar negenjarige zoon Byrdie laat ze achter. Ze besluit onder te duiken en neemt de Afro-Amerikaanse identiteit aan. Wanneer Karen jaren later een beurs krijgt voor de universiteit van Virginia, ontmoet ze eindelijk haar oudere broer Byrdie, wat culmineert in een grootse finale.
Misplaatst wordt half februari gepubliceerd door uitgeverij Ambo|Anthos. Het boek werd vertaald door Gerda Baardman.

08.02.2016 - Lynsey Addario

Lynsey Addario is onze gast op 8 februari. Rosan Hollak interviewt haar (in het Engels) over haar memoires Dit is wat ik doe: fotograferen in tijden van liefde en oorlog.

Toen de aanslagen op 11 september 2001 plaatsvonden, was Lynsey Addario een van de weinige fotojournalisten die eerder in Afghanistan was geweest. Toen ze daarom de vraag kreeg om terug te gaan en verslag te doen van de Amerikaanse invasie, twijfelde ze geen moment en trok ze met haar camera op pad.

Dit is wat doe geeft een indrukwekkend beeld van het leven aan het front en is een getuigenis van de prijs van oorlog.
Als vrouwelijke fotojournalist is Addario vastbesloten net zo serieus genomen te worden als haar mannelijke collega’s. Ze vecht zich binnen in deze mannenclub en krijgt daar ook wereldwijd erkenning voor: ze wint een MacArthur Genius Grant en een Pulitzer Prize. Ze zet haar liefdes- en gezinsleven in de wacht om alle voor haar belangrijke opdrachten aan te kunnen nemen. Tegelijkertijd geven het verdriet en het onrecht dat ze tegenkomt als oorlogsjournalist haar een nieuwe visie op haar eigen leven, en hoe meer ze van de wereld ziet, hoe groter haar verlangen wordt naar liefde en een gezin.
Dit is wat ik doe is daarmee ook het verhaal van hoe Addario haar man en vader van haar kind ontmoette, en hoe ze – als oorlogscorrespondent en moeder – leerde haar leven in twee verschillende, maar moeilijk te scheiden, werelden te leven.
 
Dit is wat ik doe: fotograferen in tijden van liefde en oorlog wordt eind januari gepubliceerd door uitgeverij De Arbeiderspers. Het boek werd vertaald door Wim Scherpenisse.

21.01.2016 - John Irving

Op 21 januari is niemand minder dan John Irving bij ons te gast. De Amerikaanse auteur heeft vele bestsellers op zijn naam staan, waaronder de verfilmde klassiekers De wereld volgens Garp en De regels van het ciderhuis. Bij BorderKitchen komt hij vertellen over nieuwste boek: Avenue van de mysterieën. Journalist en schrijver Arjan Visser gaat hem interviewen.

Juan Diego is een veertienjarige jongen die in Mexico in armoede opgroeit. Zijn dertienjarige zus Lupe kan de gedachten van sommige mensen lezen, en denkt te weten wat de toekomst brengt. Over het verleden heeft ze meestal gelijk: ze kent de ergste dingen die je zijn overkomen zonder dat je er iets over hebt gezegd. Ze heeft minder vaak gelijk over wat er in de toekomst zal plaatsvinden, maar het is een grote last wanneer je ervan overtuigd bent dat je weet wat er gaat gebeuren met jezelf of met iemand van wie je houdt.
Waartoe is een dertienjarig meisje in staat als ze denkt de toekomst te moeten veranderen?
Op latere leeftijd onderneemt Juan Diego een reis naar de Filipijnen. Hij wordt vergezeld door zijn dromen en herinneringen en denkt terug aan zijn bewogen jeugd in Mexico.
Avenue van de mysteriën verscheen in november 2015 bij Uitgeverij De Bezige Bij.
De originele titel is Avenue of Mysteries, uit het Engels vertaald door Otto Biersma en Luud Dorresteijn.

15.01.2016 - Garth Risk Hallberg, Peter Buwalda

Garth Risk Hallberg (1978) werd in oktober 2015 in één klap de meest besproken auteur van dat moment toen bleek dat een Amerikaanse uitgever een recordbedrag had geboden voor zijn immense debuutroman, Stad in brand.

Hallberg, die al eerder publiceerde in o.a. The New York Times, Slate, de Los Angeles Times en The Millions, schreef dan ook een waar meesterwerk: een ruim 1000 pagina’s tellende roman die zich centreert rond de beruchte black-out in New York op 13 juli 1977.
Peter Buwalda (1971) is naast auteur (van o.a de bestseller Bonita Avenue en wekelijkse columns in de Volkskrant) ook een kenner van Amerikaanse literatuur. Maarten Dessing zal het tweegesprek leiden tussen hem en Hallberg.

Oudejaarsavond 1976, vlak voor middernacht. New York staat op scherp. Te midden van het vuurwerkspektakel klinkt vanuit Central Park een pistoolschot. En dan nog een.

De zoektocht naar de dader brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van de stad: Regan en William Hamilton-Sweeney, de gebrouilleerde erfgenamen van een van de grootste fortuinen van de stad; Keith en Mercer, de mannen die hen, in voor- en tegenspoed, liefhebben; Charlie en Samantha, twee tieners uit de voorsteden, aangetrokken door de New Yorkse punkscene; een obsessieve journalist; diens idealistische buurvrouw en de rechercheur die probeert te achterhalen wie van hen mogelijk betrokken is geweest bij het schietincident. Al deze levens zijn met elkaar verbonden.

Wanneer het licht uitvalt tijdens de beruchte black-out van 13 juli 1977, worden al deze levens voorgoed veranderd.

Stad in brand
verscheen in oktober 2015 bij Uitgeverij Atlas Contact.
De originele titel is City on Fire, uit het Engels vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema.

- 2015 -

17.11.2015 - Salman Rushdie

Salman Rushdie is een van de grote auteurs van onze tijd. Hij schreef twaalf romans, één verhalenbundel en vier non-fictiewerken, en is een van onze invloedrijkste denkers. Hij werd in 1947 geboren in Bombay en debuteerde in 1975 met de roman Grimus. Met zijn tweede roman Middernachtskinderen won hij de Booker Prize in 1981; deze roman won in 1993 ook de ‘Booker of Bookers’, de prijs voor beste roman die ooit de Booker won. Andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn De duivelsverzen (1988), De laatste zucht van de Moor (1995; Whitbread Award) en De verleidster van Florence (2008). Dit najaar verscheen zijn nieuwste roman, Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten, een mengeling van geschiedenis, mythologie en een tijdloos liefdesverhaal. Rushdies roman, geïnspireerd op de traditionele ‘wonderverhalen’ uit het Oosten, is een satirisch, vrolijk en bovenal prachtig eerbetoon aan de kracht van verhalen, en een meesterwerk over eeuwenoude conflicten die ook de huidige wereld beheersen.


13.11.2015 - A.B. Yehoshua

De Faulkner van Israël, zo wordt Abraham B. Yehoshua (1936) ook wel genoemd. Met 11 boeken die in meer dan 30 talen zijn vertaald, is Yehoshua een van de belangrijkste Israëlische auteurs van onze tijd. Hij staat erom bekend controversiële onderwerpen niet te schuwen, een geëngageerde auteur dus voor wie alles, zoals hij zelf formuleerde, ‘noodgedwongen in het teken staat van fundamentele vragen over leven en dood’.

Op Crossing Border komt hij vertellen over zijn nieuwste boek Het eerbetoon. Yair Moses, een filmregisseur op leeftijd, is uitgenodigd om in Santiago de Compostela een retrospectief bij te wonen van zijn vroege werk. Het verhaal dat zich hierna ontvouwt, draait om misschien wel een van de meest typerende eigenschappen vaneen mens: zijn vermogen tot barmhartigheid.

Tijdens Crossing Border wordt A.B. Yehoshua geïnterviewd door Michel Krielaars.


18.10.2015 - Isabel Allende

Op 18 oktober is de wereldberoemde auteur Isabel Allende bij ons te gast. Allende brak door met haar roman Het huis met de geesten en heeft inmiddels 21 boeken op haar naam staan, waarvan wereldwijd meer dan 65 miljoen exemplaren van zijn verkocht. In 2014 ontving ze uit handen van Barack Obama een Presidential Medal of Freedom: de hoogste burgeronderscheiding van Amerika.

 Allende komt vertellen over haar nieuwste boek De Japanse minnaar, opnieuw een roman zoals alleen zij die kan schrijven: kleurrijk, dramatisch, humoristisch, vol cliffhangers, en met twee vrouwen van wie je alleen maar kunt gaan houden. Isabel Allende wordt geïnterviewd door kersverse Opzij Literatuurprijs-winnares Niña Weijers (in het Engels), auteur van de roman De consequenties.

Actrice Lindertje Mans zal uit het boek voorlezen.

De Japanse Minnaar verscheen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek. De originele titel is El amante Japonés, uit het Spaans vertaald door Henk van den Heuvel.

03.09.2015 - T.C. Boyle

Op 3 september brengt T.C. Boyle, een van de belangrijkste Amerikaanse hedendaagse schrijvers, een bezoek aan BorderKitchen. Hij is in Nederland ter ere van zijn nieuwe boek Wie storm zaait, dat in de VS en Duitsland al met veel enthousiasme is ontvangen. T. Coraghessan Boyle heeft ondertussen 24 boeken op zijn naam staan en een behoorlijk aantal literaire prijzen, waaronder PEN/Faulkner Prise voor het beste boek van het jaar (Duyvels end, 1988) en de PEN/Malamud Prize voor zijn korte verhalen. De auteur wordt geïnterviewd door Arjan Visser.

In Wie storm zaait krijgt Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. Adam is een tijdbom. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit. Dan ontmoet hij Sara, fanatiek dierenliefhebber die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.
Wie storm zaait gaat over de drang naar totale onafhankelijkheid en de dorst naar geweld, en hoe deze twee hand in hand gaan. Een analyse van de Amerikaanse samenleving ‘die rafelt aan de randen’. Boyle weet als geen ander zijn vinger op de polsslag van de tijd te leggen.
‘T.C. Boyle flikt het hem weer, en hij schrijft complexer en rijker dan ooit. Van het ijzingwekkende begin tot het bedachtzame einde is het duidelijk dat hier een meesterlijk en stoutmoedig verhaal wordt verteld. Wie storm zaait is Boyle’s krachtigste en vitaalste roman tot nu toe.’ – New York Times
‘Een grote Amerikaanse roman, waarin Boyle geen spaan heel laat van het Amerika van de 21ste eeuw.’ – Profil
‘Verdomd goed verteld. De roman is niet alleen een spannend verhaal over escalerend geweld, het is ook een analyse van de Amerikaanse samenleving die rafelt aan de randen – soms met dodelijke gevolgen.’ – Welt.de
Wie storm zaait verschijnt bij Meridiaan Uitgevers. De originele titel is The Harder They Come, uit het Engels vertaald door Anne Jongeling.

15.07.2015 - Rachel Kushner

Op 15 juli is de internationale bestsellerauteur Rachel Kushner te gast bij BorderKitchen. Zij komt vertellen over haar boek De vlammenwerpers: het boek waarmee ze doordrong tot de finale van de National Book Award en dat werd verkozen tot een van de vijf beste boeken van het jaar door The New York Times. Het betekende tevens Kushners internationale doorbraak. De auteur wordt geïnterviewd door Joni Zwart.

In De vlammenwerpers komt de jonge kunstenares Reno in 1975 naar New York om uit haar fascinatie met snelheid en motoren kunst te maken. Haar aankomst in de stad valt samen met een plotselinge opleving in de kunstwereld, waar kunstenaars de grenzen tussen leven en kunst proberen te vervagen. Reno begint een affaire met de kunstenaar Sandro Valera, telg uit een rijke Italiaanse familie die een motorenfabriek bezit. Via hem belandt Reno bij de kunstenaarselite van New York, en uiteindelijk in Italië, waar ze verwikkeld raakt in de radicale politieke beweging die dat land teistert.

 


04.06.2015 - Robert Seethaler

De Oostenrijks/Duitse bestsellerauteur Robert Seethaler is op 4 juni te gast bij BorderKitchen. Hij komt vertellen over zijn boek Een heel leven, het boek dat in Duitsland zijn definitieve doorbraak betekende. Robert Seethaler werd in 1966 in Wenen geboren. Hij schreef meerdere romans, waaronder het in Duitsland zeer succesvolle Der Trafikant. Een heel leven staat sinds verschijnen onafgebroken in de bestsellerlijsten en is gekozen tot boek van het jaar door de Duitse boekhandels. De auteur wordt in het Duits geïnterviewd door Jeroen van Kan.

 In Een heel leven schrijft Robert Seethaler over het leven van Andreas Egger. Wanneer Egger voor het eerst in het dal komt waar hij zijn hele leven zal doorbrengen, is hij ongeveer vier jaar oud. De boer Kranzstocker neemt hem met tegenzin in huis en Egger groeit op tot een knecht die zich van zijn eigen herkomst niet veel meer herinnert dan een vaag gevoel van warmte. Als jongeman sluit hij zich aan bij een groep arbeiders die het eerste kabelspoor in de omgeving aanlegt en met de komst van elektriciteit ook voor het eerst licht en lawaai naar het dal brengt. Dan staat Egger op de dag van een tragisch ongeval opeens oog in oog met de liefde van zijn leven, Marie, die hij snel weer zal verliezen. Pas vele jaren later, wanneer de wereld een andere is geworden, en Egger zijn laatste pad bewandelt, zal zij nog één keer bij hem zijn.
Een heel leven verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij. De originele titel is Ein ganzes Leben, uit het Duits vertaald door Liesbeth van Nes.
Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met de Oostenrijkse Ambassade Den Haag en het Genootschap Nederland Duitsland.


19.05.2015 - Emmanuel Carrère

Op 19 mei is de Franse bestsellerauteur Emmanuel Carrère te gast bij BorderKitchen. Hij wordt deze avond geïnterviewd door journalist Maarten Dessing, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Het koninkrijk. Emmanuel Carrère (1957) is een succesvol auteur, scenarist en regisseur. Hij brak internationaal door met De sneeuwklas (1995), waarvoor hij de Prix Femina kreeg. In 2011 schreef hij Limonov, waarvan het origineel met de Prix Renaudot en de Nederlandse vertaling met de Europese Literatuurprijs werd bekroond. Recent werkte hij als coscenarist mee aan de Franse topserie Les Revenants.

Het koninkrijk vertelt het verhaal van twee mannen, Paulus en Lucas, die een kleine joodse sekte rond een gekruisigde messias omvormden tot een godsdienst die de wereld veroverde en die vandaag nog steeds door een kwart van de wereldbevolking wordt aangehangen. Tegelijk is Het koninkrijk de persoonlijke zoektocht van auteur Emmanuel Carrère, die vijfentwintig jaar geleden praktiserend katholiek werd om zijn huwelijk te redden, maar van het geloof afviel. Vol respect en mededogen gaat hij op zoek naar de betekenis van het christendom en een verklaring voor het succes van de contra-intuïtieve principes die het uitdraagt (zoals ‘de laatsten zullen de eersten zijn’), zowel bij gelovigen als bij niet-gelovigen.
Het koninkrijk verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij. De originele titel is Le Royaume, uit het Frans vertaald door Kathelijne De Vuyst en Katrien Vandenberghe.

01.04.2015 - Jan van Dingstee

Op 1 april presenteert Jan van Dingstee zijn boek De opbrengst van creativiteit tijdens een BorderKitchen in Zaal 3. Naast het interview met de schrijver zullen Frank Boeijen en Daniel Lohues, die mede zijn geïnterviewd voor het boek, op hun eigen wijze het eerste exemplaar uitreiken.

 

In zijn boek De opbrengst van creativiteit onderzoekt Jan van Dingstee de essentie van creativiteit in de kunst en biedt hij psychologische bespiegelingen over de fascinerende strijd en drijfveren van de kunstenaar. Met deze inzichten wordt langs historisch perspectief een brug geslagen naar een beter besef van de voorwaarden waaronder creatieve mensen in een bedrijfscultuur of organisatie kunnen gedijen en bekijkt de auteur hoe we in het dagelijks bestaan tot een betere manier van leven kunnen komen.

De opbrengst van creativiteit wordt geïllustreerd met tien aansprekende exposés over creativiteit van Frank Boeijen, Henk Hofstede, Guus Janssen, Freek de Jonge, George Kooymans, Jiří Kylián, Daniel Lohues, Chiel Meijering, Marc Mulders en Robert Jan Stips.

Jan van Dingstee is een oudgediende uit de muziekindustrie en werkte jarenlang intensief samen met vele Nederlandse artiesten. Bij multinational Bertelsmann was hij verantwoordelijk voor zowel het aantrekken en begeleiden van nieuw talent, als de marketing en exploitatie in binnen- en buitenland. Later heeft hij voor MOJO Concerts/Live Nation een nieuwe tak van artiestenmanagement opgezet. Tegenwoordig is hij werkzaam als consultant.


17.02.2015 - Colin Barrett

Colin Barrett (1982) groeide op in County Mayo, Ierland. Zijn verhalen zijn verschenen in diverse anthologieën. Jonge gasten is zijn debuut. De zeven verhalen spelen zich af in Glanbeigh, een fictief Iers provinciestadje waar de jeugd de dienst uitmaakt. De verhalen gaan over eenzaamheid, verlangen, geweld en zelfvernietiging. In Glanbeigh maakt het uit met wiens zus je na sluitingstijd wordt gezien. Hier doet het ertoe wanneer je op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. De jonge, getalenteerde Barrett schrijft schitterend over de levens en liefdes van jonge mannen en vrouwen die in het hedendaagse, door crisis geteisterde Ierland wonen.

Op 8 januari verscheen Jonge gasten bij Uitgeverij De Bezige Bij. De originele titel is Young Skins, uit het Engels vertaald door Joris Vermeulen. De schrijver wordt geïnterviewd door Maarten Dessing.


17.02.2015 - Kevin Barry

De Ierse auteur Kevin Barry (1969) publiceerde korte verhalen in alle toonaangevende tijdschriften, waaronder The New Yorker. Zijn debuutroman City of Bohane is bekroond met de prestigieuze impac-Award. In zijn bundel Donker ligt het eiland koppelt Kevin Barry de literaire klasse van James Joyce aan de ondeugende speelsheid van Roald Dahl. Zijn verhalen zijn origineel en geestig en gaan over onbeantwoorde liefdes en mislukte misdaden. Barry’s duizelingwekkende taalgebruik, perfecte dialogen en scherpe oog voor de tragedie en komedie in het dagelijkse leven geven zijn verhalen een grote vitaliteit.

Donker ligt het eiland verscheen op 8 januari bij Uitgeverij De Bezige Bij. De originele titel is Dark Lies the Island, uit het Engels vertaald door Auke Leistra. De schrijver wordt geïnterviewd door Maarten Dessing.


28.01.2015 - Michel Faber

Op 28 januari komt Michel Faber naar BorderKitchen om geïnterviewd te worden over zijn langverwachte nieuwe roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen.

Michel Faber (1960) werd geboren in Den Haag, groeide op in Australië en woont nu in Schotland. Zijn debuutbundel Gods speelgoed werd juichend ontvangen en meermaals bekroond. Sindsdien behoort hij tot de crème de la crème van de internationale moderne letterkunde. Ook zijn opzienbarende roman Onderhuids en de verhalenbundel De Fahrenheit-tweeling oogstten veel lof. Maar Fabers magnum opus is Lelieblank, scharlakenrood uit 2002 – wereldwijd werden hier honderdduizenden exemplaren van verkocht.

Fabers nieuwste boek heet Het boek van wonderlijke nieuwe dingen, het begint met het afscheid en vertrek van een man die als zendeling op een reis gaat die niet zonder risico is. Vanaf het moment dat Peter Leigh zijn vrouw Bea achterlaat, begint een zoektocht die hem zwaar op de proef stelt. Ergens ver weg, in een ondoorgrondelijk universum, komt hij wonderlijke zaken tegen… en zichzelf. Het boek van wonderlijke nieuwe dingen is, zoals we van deze auteur gewend zijn, een virtuoze, grensverleggende roman over avontuur, geloof en liefde: datgene wat mensen verbindt, zelfs als ze lichtjaren van elkaar zijn gescheiden.

Michel Faber wordt geinterviewd door journalist Gijsbert Kamer. Op 20 januari verschijnt Het boek van wonderlijke nieuwe dingen bij Uitgeverij Podium. De originele titel is The Book of Strange New Things, uit het Engels vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema.


- 2014 -

12.12.2014 - Martha Nussbaum

 

Martha Nussbaum is hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago. Van haar verschenen in vertaling onder meer Oplevingen van het denken, De breekbaarheid van het goede, Niet voor de winst, Mogelijkheden scheppen en De nieuwe religieuze intolerantie. Nussbaum is eredoctor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en aan de Katholieke Universiteit Leuven.
In maart verscheen het boek Politieke emoties. Waarom een rechtvaardige samenleving niet zonder liefde kan. In dit nieuwe boek wil Nussbaum emoties de plaats geven die hun toekomt: in het hart van de politieke theorie. In dit baanbrekende werk komen Nussbaums belangrijkste thema’s samen: de filosofie van emoties en de theorie van sociale rechtvaardigheid vormen een pleidooi voor meer empathie in het politieke denken. Dwars, prikkelend, wijs en betrokken – zoals alleen Nussbaum dat kan.
Political Emotions. Why Love Matters for Justice is vertaald door Peter Diderich en Carola Kloos en uitgegeven door Uitgeverij Ambo.
Martha Nussbaum wordt geïnterviewd door Simone van Saarloos (1990), zij haalde aan de Universiteit van Amsterdam haar bachelor in literatuurwetenschap en filosofie. Ze schrijft verhalen, recenseert literatuur en organiseert debatten en lezingen. Ze publiceerde in o.a. NRC, Das Magazin en Vrij Nederland en is Columnist bij NRC Next.


14.11.2014 - Henry Marsh

Hoe is het om in de materie te boren waar ons hele denken en
voelen uit voortkomt? Hoe is het om de macht over iemands leven te hebben?

Henry Marsh, een van de meest vooraanstaande Britse neurochirurgen, laat zien
wat het betekent om voor God te spelen in kwesties van leven en dood. Hij gunt
ons een zeldzame blik op het intense drama van de operatiekamer, de
complexiteit van de hersenen en het botte instrument dat het mes van de chirurg
daarbij vergeleken is.
Allereerst niet schaden – de titel verwijst
naar een onderdeel van de Eed van Hippocrates – gaat over de pijnlijke
dilemma’s rond elke operatie, voor de patiënt, de familie en de chirurg. Het boek
is ook een persoonlijk verslag van een ontdekkingstocht naar de feilbaarheid
van de arts, de grenzen van de geneeskunde en de universele behoefte aan hoop
als we geconfronteerd worden met de moeilijkste besluiten in het leven.

INTERVIEW
Henry Marsh wordt geïnterviewd door Bert Keizer.

Interviewer Bert Keizer is verpleeghuisarts, filosoof en auteur van verschillende boeken zoals o.a. Onverklaarbaar bewoond en columns in medische en actualiteiten magazines. Daarnaast is hij fervent stand-up philosopher. Moeilijke medische beslissingen nemen is hem als arts niet vreemd, hij voelt dan ook een extra verbondenheid met Henry Marsh.

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Henry Marsh met de eerste bladzijden van Allereerst niet schaden. Met dank aan uitgever
Nieuw Amsterdam.


14.10.2014 - Simon Winder

Simon Winder komt naar BorderKitchen naar aanleiding van zijn boek Danubia. Hij werkt in de Engelse uitgeverswereld. Eerder schreef hij The man who saved Britain en het veelgeprezen Germania, de voorloper van Danubia.

Maak onder bezielende leiding van interviewer Wim Brands kennis met de bijzonder geestige Simon Winder en het land van de Habsburgers.

Eeuwenlang was Europa in handen van het eigenaardige Huis Habsburg, dat tot 1918 over grote delen van Centraal-Europa en Duitsland heerste en zich bemoeide met alles wat er in Europa gebeurde.

Danubia is de verzamelnaam van de landen en gebieden rondom de rivier de Donau, de thuisbasis van de Habsburgers.

Simon Winder reist met groot enthousiasme door dit uitgestrekte gebied met zijn uiteenlopende landschappen, steden en dorpen. Op zijn zeer persoonlijke manier deelt hij zijn kennis, verbazing en observatievermogen en legt uit hoe de complexe geschiedenis van deze dynastie in elkaar zit. En hij vertelt over de mensen en volken over wie zij heersten. Mensen die zich vaak opmerkelijk ondankbaar betoonden ten opzichte van hun excentrieke vorst in Wenen.
Danubia verschijnt in oktober in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Unieboek Spectrum.  Winder wordt geïnterviewd door Wim Brands en zal na afloop signeren.
Quotes: 
‘Winder is een reisleider met een uitzonderlijke hoeveelheid kennis. Hij praat maar door en haalt nauwelijks adem. En je wilt hem zeggen: “Vergeet dat ademhalen en vertel verder!”’ – The New York Times book review
‘Ik moest zo hard lachen dat mijn vrouw ervan wakker werd en ik het lezen in bed moest opgeven.’ – Sunday Times

Over Germania:

‘Zeer onderhoudende studie over “Germania”. Met vrolijke verbazing schrijft Simon Winder over Duitsland. Je hangt aan zijn lippen zoals vroeger aan die van je favoriete leraar geschiedenis.’ Bart Funnekotter in NRC Handelsblad

!


29.09.2014 - Bernhard Schlink

 

Bernhard Schlink (Duitsland, 1944) is emeritus hoogleraar rechten aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Als schrijver verwierf hij twintig jaar geleden wereldwijd naam en faam met zijn roman De voorlezer, de eerste buitenlandse roman, die lange tijd op de eerste plaats stond in de bestsellerlijst van The New York Times. De verfilming – met hoofdrollen voor Kate Winslet en Ralph Fiennes – werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe.
Van Schlink verschenen de romans De thuiskomst en Het eerste weekend, de verhalenbundels De liefdesval en Zomerleugens, de detective De oude zonden en het essay Objectieve wetgeving en subjectieve rechters.
Begin september verschijnt de roman De vrouw op de trap, hierin staan een vrouw en haar portret centraal. Dit wereldberoemde portret, dat lang gold als spoorloos, duikt plotseling weer op. Een verrassing voor de kunstwereld, maar ook voor de drie mannen die lang geleden, ieder op hun eigen manier, van deze vrouw gehouden hebben – en zich alle drie uiteindelijk door haar bedrogen voelen.
Dit interview heeft als voertaal Duits. De Nederlandse vertaling is van Gerda Meijerink. Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland en met het Literaturhaus │Deutsche Bibliothek.
‘Bernhard Schlink mag dan ook een jurist van de bovenste plank zijn – de schrijver Schlink is een moedig onderzoeker van een veel verraderlijker terrein: het menselijke hart.’ – Newsweek

 


4.1.1

18.09.2014 - Marie Darrieussecq

Op donderdag 18 september organiseert BorderKitchen een
interview met de Franse auteur Marie Darrieussecq. In de Kerkstraat 11 in Den
Haag wordt zij geïnterviewd over haar nieuwe roman Je moet veel van mannen houden.

Marie Darrieussecq (Frankrijk, 1969) geldt sinds met haar
debuut Zeugzoenen– een roman over een
vrouw die langzaam in een varken verandert – als een van de toonaangevende
Franse literaire auteurs. Ruim een miljoen exemplaren gingen ervan over de
toonbank en de vertaalrechten werden aan zevenendertig landen verkocht. In 2008
verscheen Tom is dood, gevolgd door De baby in 2009
en Solange in 2012.

Half september verschijnt van Darrieussecq Je moet veel van mannen houden. Hierin
ontmoet Solange – een Franse actrice die het tot Hollywood heeft geschopt –op
een sterrenparty bij George Clooney een zwarte acteur uit Canada. Ze krijgen
een gepassioneerde affaire, maar Kouhouesso (Kameroens van afkomst) houdt meer
afstand dan de geobsedeerde Solange. Zijn focus ligt bij een enorm filmproject
dat plaats moet vinden in de binnenlanden van Congo. Voor de toch al kleine
filmrol van blanke vrouw waar Solange op aast, denkt Kouhouesso aanvankelijk
aan Gwyneth Paltrow of Kim Wilde. Hoe dan ook volgt Solange hem naar het diepst
van donker Afrika.

Il faut beaucoup aimer les hommes is in het Nederlands vertaald door Mirjam de Veth en verschijnt

bij uitgeverij De Arbeiderspers. Darrieussecq wordt geïnterviewd door journaliste Liddie Austin.

‘Het is een roman over passie, over wat het betekent Europees te zijn, Amerikaans of Afrikaans, maar ook een boek over de onbereikbaarheid van de ander, zeker als die een andere huidskleur heeft.’ – Margot Dijkgraaf in NRC Handelsblad


26.08.2014 - Daniel Galera

Op dinsdag 26 augustus is de Braziliaanse auteur Daniel Galera te gast bij BorderKitchen. Hij wordt er geïnterviewd over zijn roman Met bloed doordrenkte baard.

Daniel Galera (São Paulo, 1979) werd eind 2012 opgenomen in The Best of Young Brazilian Novelists van het tijdschrift Granta. Met bloed doordrenkte baard is Galera’s derde roman en betekende zowel zijn doorbraak in Brazilië als internationaal.
Galera was een van de oprichters van de Livros do Mal uitgeverij en bracht hier zijn eerste roman Dentes Guardados uit.
Over Met bloed doordrenkte baard:
De vader van X pleegt zelfmoord en laat zijn zoon achter met een herdershond, een familiegeheim en een vaag verlangen naar loutering. Met de hond trekt X naar een badplaats in het zuiden van Brazilië. Daar bouwt hij een nieuw leven op en probeert in een soms hallucinante zoektocht te achterhalen wat er met zijn grootvader is gebeurd, die ooit op raadselachtige wijze uit het dorp verdween en, naar men aanneemt, is vermoord. Een neurologische aandoening bemoeilijkt echter zijn zoektocht: hij kan geen gezichten herkennen. De bewoners reageren vijandig op zijn vragen naar zijn grootvader, en langzaam dringt het tot hem door dat hij hetzelfde lot als de grootvader dreigt te ondergaan.
Met bloed doordrenkte baard verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Het boek werd vertaald door Harrie Lemmens. Oorspronkelijke titel: Barba Ensopada de Sangue.

10.07.2014 - Christos Tsiolkas

Christos Tsiolkas (Melbourne, 1965) is een Australiër van Griekse afkomst. Tsiolkas geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Australische schrijvers. Hij schreef eerder romans en verhalen, waarvan De klap zijn internationale doorbraak betekende.

 

In het boek Barracuda van Tsiolkas droomt Daniel Kelly, afkomstig uit een arbeiderswijk in Melbourne, Australië, van olympisch goud bij het zwemmen. Nadat hij wordt gescout door de zwemcoach van een prestigieuze particuliere school krijgt hij een beurs aangeboden. Maar zijn zelfingenomen en rijke klasgenoten mogen hem niet. Het contrast tussen Daniels kleurrijke, warme familieleven thuis en de snoeiharde competitie op school is schrijnend. Wanneer Daniel, ook wel Barracuda genaamd, alles verliest, leert hij wat het betekent om een goed mens te zijn – en wat er voor nodig is er een te worden.
Barracuda van Christos Tsiolkas draait niet alleen om faalangst en zelfvertrouwen, maar is ook een zedenschets van het door sport bezeten Australië. Een boek over vriendschap en familiebanden, dromen en desillusies.
De roman Barracuda is vertaald door Tjadine Stheeman en Onno Voorhoeve en verschijnt in juni 2014 bij uitgeverij Ambo | Anthos.

06.06.2014 - Michael Cunningham

Michael Cunningham (1952) is een van de grote schrijvers van het moderne, westerse levensgevoel. Hij werd beroemd met zijn bestsellers Bloedverwanten, Huis aan het einde van de wereld, De uren, Stralende dagen en Bij het vallen van de avond. Voor De uren ontving hij zowel de Pulitzer Prize als de pen/Faulkner Award.

In De sneeuwkoningin volgen we de broers Barrett en Tyler, en de mensen die hen omringen, op hun zoektocht naar zingeving. Sinds hun moeder door de bliksem werd getroffen, zijn Barrett en Tyler in de ban van tekenen van hogerhand. Barrett gelooft niet in God, maar nadat hij een visioen heeft aanschouwd aan de nachtelijke hemel van New York begint hij te twijfelen aan zijn afwijzing van het geloof. Tyler, die op het punt staat met zijn doodzieke geliefde Beth te trouwen, maakt zijn eigen worsteling door: hij probeert het perfecte lied voor haar te schrijven. Als er onverwacht verbetering in de situatie van Beth lijkt te komen, worden ze alle drie overvallen door tegenstrijdige gevoelens van hoop, schuld en ontgoocheling.

Michael Cunningham wordt geïnterviewd door Auke Hulst in het Theater aan het Spui. The Snow Queen is uit het Engels vertaald door Marijke Versluys. Deze BorderKitchen is in samenwerking met Uitgeverij Prometheus.

21.05.2014 - Ferdinand von Schirach

De Duitse auteur en strafadvocaat Ferdinand von Schirach wordt in het Duits geïnterviewd door Michel Krielaars (NRC Handelsblad) over zijn nieuwe misdaadroman Taboe.
Ferdinand von Schirach (München, 1964) werkt als strafadvocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren vele prominenten, industriëlen en leden van de onderwereld. Misdaden is zijn literaire debuut, welke in 2009 verscheen en aan 30 landen werd verkocht.
Daarna verschenen van zijn hand Schuld en De zaak Collini. In deze laatste roman baseert  Ferdinand von Schirach een personage op zijn eigen grootvader Baldur von Schirach die de Hitlerjugend oprichtte en daar later voor veroordeeld werd bij het proces van Neurenberg
In mei verschijnt er een nieuwe roman van Ferdinand von Schirach: Taboe. In deze roman wordt de succesvolle fotograaf Sebastian von Eschburg aangeklaagd voor de moord op een jonge vrouw. Zijn advocaat Konrad Biegler verzorgt de verdediging en biedt daarmee niet alleen de fotograaf maar ook zichzelf een helpende hand.
 
De roman Taboe wordt uitgegeven door De Arbeiderspers en is uit het Duits vertaald door Hans Driessen en Marion Hardoar.
De grootmeester van de literaire beknoptheid‘ – De Morgen

Een buitengewoon stilist’ – The New York Times
Von Schirachs meest rijpe en spannendste boek’ – Sonndagszeitung
Hoe wonderbaarlijk, zo’n boek, dat uit louter heldere zinnen bestaat […] een geweldig raadsel, waarin je je helemaal verliezen kan, ademloos.’ – Der Spiegel


16.04.2014 - Eleanor Catton

Eleanor Catton is de schrijfster van The Luminaries en de jongste Man Booker Prize winnaar ooit.
Haar boek The Luminaries is geschreven in een Victoriaanse stijl à la Dickens en laat zich indelen volgens de sterrenbeelden van de twaalf hoofdkarakters en hun bewegingen in de hemel boven 19e eeuws Nieuw-Zeeland. De roman begint op 27 januari 1866 als een vermoeide reiziger in een stormachtige nacht op een geheim genootschap van twaalf heren stuit. Vanaf hier ontvouwt zich een mysterieus avontuur. Het resultaat is een vuistdikke roman die een web van gebeurtenissen toont, ingenieus met elkaar verweven en rijk verteld.
Eleanor Catton was 22 jaar toen ze debuteerde met De repetitie. The Luminaries is haar tweede roman en verschijnt begin maart in het Nederlands als Al wat schittert. Het is een vertaling door Gerda Baardman en Jan de Nijs en wordt uitgebracht door uitgeverij Anthos.
Bij BorderKitchen wordt Eleanor Catton geinterviewd door journalist en schrijfster Liddie Austin. Het boek is aan te schaffen bij Boekhandel Paagman.
‘Al wat schittert is één groot spel, eerder een briljante meesterproef dan een parodie of een pastiche. Nergens raakt Catton de greep op haar ambitieuze project kwijt, alle verschillende personages zijn radertjes in een groot uurwerk dat zich onaangedaan een weg tikt naar de laatste pagina’s.’ – NRC Handelsblad

29.03.2014 - Etgar Keret

Op 29 maart is er een BorderKitchen met Etgar Keret in Zaal 3 in Den Haag.
Keret (Tel Aviv, 1967) is een van de belangrijkste vertellers uit hedendaags Israël. Zijn boeken verschijnen in vierendertig landen en hij publiceert onder andere in Le Monde en The New York Times.

Bij BorderKitchen wordt hij geïnterviewd door Arjan Visser over zijn nieuwe verhalenbundel Zeven vette jaren.
In dit nieuwe boek doet hij op tragikomische wijze verslag van zeven jaren van zijn persoonlijk leven, die samenvallen met de eerste levensjaren van zijn zoon Lev.

De Israëlische samenleving is in ieder verhaal voelbaar: of het nu gaat om zijn ouders, die de Holocaust hebben overleefd; zijn ultraorthodoxe zus, die met haar elf kinderen in de meest orthodoxe buurt van Jeruzalem woont, of om zijn door hem verafgode broer, die onder meer pleit voor de legalisering van softdrugs en een volleerd olifantenfluisteraar blijkt te zijn.

Met deze verhalen op het kruispunt van journalistiek, autobiografie en fictie, gunt Keret ons een blik in zijn eigen leven, terwijl hij tevens een indringend, ontroerend en toch humorvol beeld weergeeft van het huidige Israël.

06.03.2014 - Riikka Pulkkinen

Riikka Pulkkinen (1980) brak – na studies filosofie en literatuur gedaan te hebben in Helsinki – in 2009 door met haar debuutroman De Grens. Het boek had grote impact in Finland en maakte haar ook internationaal geliefd. In 2011 volgde Echt waar, nu is er haar de nieuwe roman: Vreemdeling.

In Vreemdeling vertelt Riikka Pulkkinen het verhaal van de dominee Maria. Zij ontvlucht Helsinki – en daarmee ook haar echtgenoot – na een incident dat blijven voor haar ondraaglijk maakt. In toevluchtsoord New York moet Maria enerzijds in het reine zien te komen met haar verleden en anderzijds een heleboel nieuwe ervaringen het hoofd bieden. Een minnaar en een danseres geven Maria stof tot nadenken en dwingen haar tot een hernieuwd contact met haar eigen lichaam.


19.02.2014 - Helon Habila

Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.
De jonge Nigeriaan Rufus uit Olie op water is werkzaam als journalist. Samen met zijn grote journalistieke voorbeeld Zaq reist hij de Nigerdelta in op zoek naar de ontvoerde vrouw van een rijke Britse petrochemicus. Het lijkt een ‘simpele ontvoering’ waarbij losgeld betaald zal worden zodra de journalisten bewijs leveren dat de ontvoerde vrouw nog leeft. De zoektocht blijkt echter een gecompliceerde en levensgevaarlijke queeste in de door olie bevuilde omgeving. De journalisten kampen met ziekte, ontmoeten de laatste bewoners van uit armoede verlaten dorpen en worden gevangen genomen door Nigeriaanse militairen. Het resultaat is een spannend verhaal met een droeve boodschap over de vervuilende olie in Nigeria.

- 2013 -

17.10.2013 - Almudena Grandes

Almudena Grandes, de grande dame van de Spaanse literatuur, brengt weer een bezoek aan Crossing Border! Dit keer komt ze vertellen over haar boek De drie bruiloften van Manolita, dat in het najaar uitkomt. Grandes (Madrid, 1960) brak in 1989 door met de erotische en controversiële roman Episodes uit het leven van Lulu, en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Spaanstalige literaire landschap. In Spanje is Grandes een van de meest geprezen en best verkopende literaire auteurs.

Manolita is net 18 geworden als het leven haar op de proef stelt. Ze is een pientere maar nuchtere jonge vrouw die liefst zo weinig mogelijk op de voorgrond treedt. Als haar broer Antonio haar echter komt smeken om hulp bij het verzet tegen de dictator Franco, gaat ze er toch op in. Manolita ontpopt zich als de sterke en passionele spilfiguur in de hechte vriendengroep die strijdt voor de democratie. De rustige en op het oog weinig aantrekkelijke verzetsstrijder Silverio blijkt haar ware liefde te zijn, en dat verandert haar leven voorgoed. Maar onder de dictatuur zijn zelfs de meest vertrouwde gezichten onbetrouwbaar. Het verraad komt akelig dichtbij en hun vriendschap en liefde komen op het spel te staan.
Almudena Grandes wordt geïnterviewd door Rosan Hollak.

04.10.2013 - Marisha Pessl

Marisha Pessl is, na haar zeer populaire debuutroman Calamiteitenleer voor gevorderden, terug met Nachtfilm. Ze zal er bij BorderKitchen over vertellen op 4 oktober 2013.

Met haar debuut leverde Pessl een stijlvolle, meeslepende en bloedstollend spannende roman. Ze bestormde er wereldwijd de bestsellerlijsten mee en het werd verkozen tot een van de tien beste boeken van het jaar door The New York Times.

Haar langverwachte tweede roman Nachtfilm gaat over de dunne scheidslijn tussen feit en fictie. De jonge, mooie Ashley Cordova wordt op een koude oktoberavond dood teruggevonden in een verlaten pakhuis in Manhattan. Het lijkt alsof ze zelfmoord heeft gepleegd, maar onderzoeksjournalist Scott McGrath vermoedt dat er meer aan de hand is. Hij volgt de familie Cordova al jaren, en is geobsedeerd door Stanislas Cordova, beroemd film-noirregisseur en de vader van Ashley.

De filmrechten van Nachtfilm zijn reeds gekocht door Chernin Entertainment. Rupert Wyatt, regisseur van Rise of the Planet of the Apes, zal de regie voor zijn rekening nemen.


03.10.2013 - Meindert Talma

Multitalent Meindert Talma combineert muziek en literatuur in een BorderKitchen op een unieke locatie in Den Haag: het Volkpaleis, de turbinehal van de E.On Energiecentrale.

Op 3 oktober geeft Meindert Talma bij BorderKitchen in Den Haag een live-voorstelling die bestaat uit een organisch geheel van voordrachten en liedjes. Ten tijde van de BorderKitchen verschijnt Talma’s boek Kelderkoorts. Deze roman-en-album-in-één combineert proza met elf liedjes die op zich beschouwd kunnen worden als hoofdstukken van het boek.

De romancyclus Nederlands Onbekendste Popster, waarvan Kelderkoortshet eerste deel is, ontstond naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland. Hierin schreef journalist Sander Pleij: ‘Meindert Talma behoort tot het beste dat de Nederlandse kunst heeft voortgebracht: hij is muzikant, dichter, kunstenaar en autonoom genie. (…) Misschien is Meindert Talma ook de minst begrepen popster van Nederland. Maar Meindert houdt moed. Meindert gaat door.’ Het gaf Talma inspiratie om een cyclus te creëren over het feit waarom hij (tegen wil en dank) Nederlands onbekendste popster is geworden. Naast thema’s als musiceren en schrijven komen ook zijn familie, vriendschappen en (zoals dat hoort) problematische liefdesleven voorbij.


18.09.2013 - Arno Camenisch

Arno Camenisch (1978) werd geboren in Tavanasa in de Zwitserse deelstaat Graubünden. Hij schrijft gedichten, proza en toneelstukken. De Sez Ner-trilogie wordt in twintig talen uitgegeven.

In Sez Ner voert Camenisch in korte, scherpe en levendige scènes het dorpsleven in de bergen van het kanton Graubünden op. Het is een wereld van hard en soms gevaarlijk werk, eenzaamheid en alcoholisme. Camenisch vangt deze wereld in zeer beeldend, tragi-komisch proza.

Laat ’m nog maar even bungelen, zegt de knecht van de kaasmaker. Zijn baas hangt verstrikt in een spar aan zijn parapente’.  De laconieke houding van de knecht is exemplarisch voor de omgangsvormen van het stelletje personages dat met elkaar zit opgescheept aan de voet van de bergtop Sez Ner. De varkenshoeder, de koeherder, de kaasmaker en zijn knecht: samen wonen en werken ze op de alm, maar ze staan ook los van elkaar, gaan hun gang, hebben hun
eigenaardigheden.

Met zijn trilogie oogstte Camenisch in eigen land veel lof, hij won er de Friedrich-Hölderlin-Förderpreis 2013, de Eidgenössischer Literaturpreis, de Berner Literaturpreis, de ZKB Schillerpreis en de Retro-Romaanse literaturprijs Premi Term Bel mee.

 


12.09.2013 - Sofi Oksanen

Een BorderKitchen aan zee met Sofi Oksanen (Finland, 1977). Zij brak internationaal door met haar derde roman Zuivering, die inmiddels in meer dan 40 landen is verschenen en waarvan wereldwijd al een miljoen exemplaren zijn verkocht. Als de duiven verdwijnen (oorspronkelijke titel Kun kyyhkyset katosivat) is de langverwachte opvolger.

Estland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het land is bezet door de Russen en Roland en zijn neef Edgar zitten als ‘woudbroeders’ in het verzet. Ze verschuilen zich in de bossen of zijn ondergedoken bij familie. Als de Russen door de Duitsers worden verdreven en Rolands vrouw wordt vermoord, drijft dat de twee neven uit elkaar. Edgar kiest voor de
Duitse zaak, Roland blijft in het ondergrondse verzet. In de jaren zestig maakt Edgar, alias kameraad Parts, inmiddels carrière door te schrijven over de Duitse bezetting en het ontmaskeren van fascistische Esten. Zijn onderzoek brengt hem op het spoor van zijn ex-vrouw Juudit en zijn neef, wier levens anders zijn verlopen dan hij vermoedde.


03.09.2013 - Paul Ingendaay

Paul Ingendaay (1961) geniet in Duitsland grote bekendheid als literair criticus en cultureel correspondent voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Inmiddels werkt hij als freelancer voor de krant, om zich meer op zijn
schrijverschap te kunnen concentreren. Hij woont en werkt al jaren in Madrid.

Zijn onlangs verschenen meeslepende roman De romantische jaren schetst de jaren van het leven waarin alles mogelijk lijkt te zijn, en hoe dat voor hoofdpersonage Marko Theunissen uitpakt. Hoe kan men vrouwen liefhebben en er geen hebben? Hoe in vredesnaam kan men een romanticus zijn met een hang naar een groots en meeslepend leven, en toch
verzekeringsagent worden? Over een ongewone held, wiens eigen leven een emotioneel schadegeval wordt.

In zekere zin zijn de vrouwen die Marko heeft gekend als de grote beloftes die het leven niet wilde vervullen. Of dat ook voor Angela geldt, die met hem haar welgestelde echtgenoot bedriegt, moet hij nog ervaren. Alleen een onverbeterlijke romanticus zou zich wagen aan een relatie met een cliënte. En sinds wanneer zijn verzekeringsagenten romantici? Terwijl een achterbakse collega hem probeert te chanteren met zijn affaire, voert Marko tegelijkertijd de oudste strijd uit de geschiedenis van de mens: het gevecht met de eigen familie.


13.06.2013 - Nathan Filer

Op donderdag 13 juni presenteert BorderKitchen een interview met de jonge Britse auteur Nathan Filer in Theater aan het Spui.
Nathan Filer (1980) debuteert met De schok van de val, en maakt daarmee een grootse entree in de literaire wereld: het vertelde is schokkend van opzet maar de toon is opbeurend en humoristisch. Het boek wordt wel omschreven als Jonathan Safran Foer meets Intouchables. In het verhaal maak je kennis met Matthew. Vanuit de inrichting waarin hij is opgenomen beschrijft hij zijn leven en het keerpunt daarin: de dood van zijn oudste broer Simon.

Behalve dat hij romanschrijver, dichter en scenarioschrijver is, is Nathan Filer ook werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, wat hem bij uitstek de man maakte om de gedachtegang van de hoofdpersoon Matthew op een indringende manier te beschrijven.

Nathan Filer wordt – in het Engels – geïnterviewd door Auke Hulst, romanschrijver (o.a. Kinderen van het ruige land), muzikant (o.a. De Meisjes) en journalist (o.a. NRC).
Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Ambo Anthos. De schok van de val is uit het Engels vertaald door Nicolette Hoekmeijer. Oorspronkelijke titel: The Shock of the Fall.

 


01.05.2013 - Juli Zeh

Juli Zeh groeide in nog geen tien jaar uit van een veelbelovende jonge auteur tot een gevestigde literaire naam in Duitsland. Ook in Nederland werden haar romans Adelaars en engelen (2001), Speeldrift (2008), Vrije val (2008) en Corpus Delicti (2009) erg goed ontvangen. Bij BorderKitchen komt ze op 1 mei haar nieuwe en tot nu toe meest toegankelijke roman voorstellen: Nultijd.

‘Nultijd’ is een term uit de duiksport die staat voor de maximale tijd die je onder water kunt doorbrengen zonder dat je een decompressiestop hoeft te maken. Het is tijdens deze tijd dat in Zehs roman relatieproblemen tot het uiterste worden uitgevochten. Actrice Jola  is met haar partner Theo naar een van de Canarische eilanden gekomen om zich op een nieuwe rol voor te bereiden. Sven heeft Duitsland verlaten en zich op het eiland gevestigd als duikinstructeur. Geen inmenging in andermans problemen – dat is zijn motto. Maar tijdens de duiklessen met Jola en Theo verandert Sven van toeschouwer in deelnemer, en zo mondt een onschuldige flirt uit in een levensgevaarlijke driehoeksverhouding

Juli Zeh was al enkele malen onze gast bij Crossing Border (de laatste keer samen met de indierockband Slut), maar komt nu voor het eerst naar BorderKitchen. Ze wordt in het Engels geïnterviewd door Arjan Peters (de Volkskrant).

Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Anthos, en met medewerking van het Goethe Instituut. Het boek Nultijd is vertaald door Hilde Keteleer.


23.04.2013 - Taiye Selasi

Taiye Selasi is geboren in Londen,groeide op in Boston en woont tegenwoordig in Rome. Ze is de dochter van een Nigeriaanse vader en een Ghanese moeder. Haar verhaal ‘The Sex Lives of African Girls’ werd gepubliceerd in Granta Magazine en toonde zich een geprezen fictiedebuut. In januari verscheen de eerste roman van Taiye Selasi, Ghana Must Go. Het wordt in 15 landen uitgebracht, waaronder Nederland, onder de titel Ghana ga weg.

Ghana ga weg vertelt het verhaal van de familie Sai, die – na het plotselinge overlijden van vader en echtgenoot Kweku Sai –bij elkaar komt. De broers en zussen wonen verspreid over de wereld en treffen hun moeder in Accra, Ghana. Waarom viel de familie Sai uit elkaar? In welke afgrond sleurde Kweku zijn verwanten mee? Schrijfster Tayie Selasi tekent groots en verhalend een opwindende reis over de aardbol  op.

Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact. Selasi wordt – in het Engels – geïnterviewd door Liddie Austin.

 


19.03.2013 - Karl Ove Knausgård

Op 19 maart komt de Noorse auteur Karl Ove Knausgård (1968) bij BorderKitchen vertellen over zijn roman Zoon, uit de cyclus Mijn strijd. Hij wordt in het Theater aan het Spui geïnterviewd door Herman KochMijn strijd is een van de grootste literaire projecten ooit in Noorwegen: het leverde Knausgård de status van een rockster op.

Noorse auteur Karl Ove Knausgård vertelt bij BorderKitchen over zijn nieuw te verschijnen boek Zoon, onderdeel van een zesdelige autobiografische romancyclus. In de reeks boeken omschrijft hij rauw en zeer gedetailleerd zijn leven. De overkoepelende titel van de zes boeken is Mijn strijd, in het NoorsMin Kamp: een controversiële paraplutitel die al veel stof deed opwaaien. In de drie jaar waarin de zes delen uitkwamen heeft Karl Ove Knausgård in Noorwegen sterrenstatus bereikt.

In Nederland kwamen – na zijn roman Engelen vallen langzaam uit 2010 –deel één en twee van de reeks Mijn Strijd uit. Deel 1, Vader,  gaat over de moeizame verstandhouding met zijn vader, en deel 2, Liefde, over het tot stand komen van zijn liefdesrelatie en het effect van de dagelijkse werkelijkheid hierop.  Het derde deel Zoon is een niets ontziende afspiegeling van Knausgård als kind. Een kind dat gevoeligheid toont, maar ook een berekenende en manipulatieve kant heeft… 

De interviewer Herman Koch is bekend als televisiemaker (Jiskefet) en romanschrijver (o.a. Zomerhuis met zwembad en Het diner).

Muzikant en kunstenaar Melle de Boer zal tijdens deze BorderKitchen een korte set spelen. Melle is bekend van de bands Smutfish en John Dear Mowing Club, en de muzikale samenwerking met Henk Koorn van Hallo Venray.

 


05.03.2013 - Paolo Giordano


- 2012 -

27.11.2012 - Madeleine Albright

Madeleine Albright was van 1997 tot 2001 minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Tijdens de regering van president Bill Clinton was ze de 64e minister van Buitenlandse Zaken en tevens de eerste vrouw in die functie.
Als Albright net in haar functie van minister zit ontdekt ze een stuk familiegeschiedenis dat tot dan toe voor haar verborgen was gehouden: haar grootouders van vaderszijde waren Joods en zijn omgebracht in de Tweede Wereldoorlog.

In het zojuist verschenen boek Praagse winter. Het verhaal van mijn jeugd in oorlogstijd, 1937-1948. gaat de voormalige minister van Buitenlandse Zaken terug naar haar jeugd in het Praag van de jaren dertig. Het is een zoektocht naar de onbekende wortels van haar Joodse familie en de geschiedenis van haar geboorteland, Tsjecho-Slowakije.

De interviewer van Madeleine Albright is Amerika-deskundige Willem Post.

 


16.11.2012 - Robert D. Kaplan

De Amerikaanse journalist/schrijver en militair adviseur Robert D. Kaplan wordt geroemd om zijn uitdagende en invloedrijke boeken, die handelen over complexe vraagstukken als hoe de toekomst er uit kan komen te zien, waar overbevolking en vervuiling toe kunnen leiden, en waar de macht ligt. Zijn vorige grote succes heet Moesson en gaat over de economische en politieke opkomst van landen rondom de Indische Oceaan.

 


03.10.2012 - Charles Lewinsky

Terugkeer ongewenst (oorspronkelijke titel: Gerron), de nieuwe roman van Charles Lewinsky, vertelt het waargebeurde verhaal van de Joodse acteur Kurt Gerron. Hij speelde in het theater bij Max Reinhardt en Bertolt Brecht  ­̶  is bijvoorbeeld degene die ‘Macky Messer’ zingt in de Dreigroschenoper   ̶  en ook in vele stomme films. Toen de geluidsfilm opkwam bleef hij een gevraagd acteur. Zo acteerde hij onder meer in Die Drei von der Tankstelle (van Heinz Rühmann) en Joseph von Sternbergs Der blaue Engel. Daarnaast was Gerron zelf actief als regisseur. Toen bij de UFA, de belangrijkste filmstudio van Duitsland, Joden niet langer welkom waren, ging hij in ballingschap in Nederland. In 1944 werd hij naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar wordt hij voor een afschuwelijk dilemma geplaatst   ̶  Terugkeer ongewenst volgt hem terwijl hij in het concentratiekamp terugkijkt op zijn leven.

Charles Lewinsky (Zürich, 1946) heeft jarenlang gewerkt als dramaturg, regisseur en redacteur, en schrijft romans, toneelstukken en televisiescripts. Zijn Het lot van de familie Meijer was een regelrechte bestseller in Nederland, met een verkoop van meer dan 300.000 exemplaren. In 2010 was hij al een keer onze gast bij Crossing Border, toen naar aanleiding van De verborgen geschiedenis van Courtillon. Nu, met Terugkeer ongewenst, verwelkomen we hem bij BorderKitchen.

Charles Lewinsky zal worden geïnterviewd   ̶  in het Engels   ̶ door Wim Brands (VPRO).


02.10.2012 - Richard Ford

Begin oktober verschijnt de langverwachte nieuwe roman van Richard Ford: Canada. Ford is de auteur van veelgeprezen romans en verhalenbundels; zijn trilogie De sportschrijver, Onafhankelijkheidsdag en De stand van zaken wordt beschouwd als een uniek portret van de Amerikaanse twintigste eeuw. Fords werk werd bekroond met onder andere de PEN/Faulkner Award en de Pulitzer Prize. Naar aanleiding van de verschijning van Canada is Ford te gast bij BorderKitchen.

In Canada ontvlucht de jonge Dell Parsons zijn huis in Montana nadat zijn ouders zijn opgepakt voor een bankoverval. Verward en verontrust belandt hij op de immense vlakten van Saskatchewan in Canada, een vluchtoord. Daar wordt hij opgevangen door een charismatische Amerikaanse man, Arthur Remlinger. Terwijl Dell met hem optrekt, ontdekt hij dat hij niet de enige is die een geheim leven leidt aan de andere kant van de grens.

Richard Ford wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Auke Hulst.


05.09.2012 - Nathan Englander

Van Nathan Englander is onlangs zijn langverwachte nieuwe verhalenbundel verschenen: Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben. Begin september verwelkomen wij hem met veel plezier bij BorderKitchen.

In Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben ontleedt Nathan Englander in acht verhalen de menselijke ziel. Zo worden in het titelverhaal de huwelijken van twee Joodse echtparen tegen het licht gehouden en wordt de Holocaust gereduceerd tot een gezelschapsspelletje: ‘Zou jij me als er weer een holocaust is, en je niet Joods zou zijn, bij jou laten onderduiken?’ Het is een hommage aan het beroemde korte verhaal van Raymond Carver ‘What We Talk About When We Talk About Love’, waarin twee koppels samen gin drinken en praten over de liefde. De remmingen verdwijnen, de sfeer wordt steeds gespannener en uiteindelijk wordt minimaal een van hen onherstelbaar blootgesteld in zijn intense zwakte. In Englanders versie gaat het gesprek vooral ook over religie en etnische identiteit, samen met liefde en familiebanden belangrijke ingrediënten van de grote levensvragen waar mensen mee worstelen. Hier, in deze bundel, worden die vragen door Englander op meesterlijke wijze geanalyseerd.

Nathan Englander (1970) is geboren in New York en woonde jarenlang in Jeruzalem. Hij debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Verlost van vleselijke verlangens, in 2007 gevolgd door Het ministerie van Buitengewone Zaken, een roman. Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben is daarmee pas Englanders derde boek, dat door zowel zijn collega’s als de pers zeer verheugd en zeer goed is ontvangen.

Nathan Englander wordt bij BorderKitchen geïnterviewd door auteur en journalist Arjan Visser.


10.07.2012 - Hilary Mantel

Hilary Mantel presenteert exclusief bij BorderKitchen de opvolger van Wolf Hall: Het boek Henry.

Hilary Mantel is een van de belangrijkste hedendaagse auteurs. Ze heeft vele romans op haar naam, waaronder A Place of Greater Safety, Giving Up the Ghost en Beyond Black. Met Wolf Hall en Het boek Henry laat ze zich zien op de top van haar kunnen. Mantel wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Liddie Austin (Red).


08.06.2012 - Josh Ritter

BorderKitchen presenteert in samenwerking met de Arenbergschouwburg een ontmoeting met Josh Ritter.

Singer-songwriter Josh Ritter staat bij BorderKitchen naar aanleiding van de publicatie van zijn eerste roman: De wonderjaren van Henry Bright. Ritter, bekend van albums als Hello Starling en The Animal Years, maakte onlangs zijn literaire debuut met De wonderjaren van Henry Bright.

Het verhaal over Henry Bright kwam bij Josh Ritter opzetten tijdens het schrijven aan zijn album So Runs the World Away (uit 2010). Literatuur is altijd van invloed geweest op zijn werk – tot zijn inspiratiebron behoren auteurs als Dennis Lehane, Stephen King, Philip Roth, Daphne du Maurier en Flannery O’Connor – en hij had al langer het verlangen om zelf een roman te schrijven. Dit zag hij als zijn kans. De wonderjaren van Henry Bright is het ene moment aangrijpend en dan weer geestig, maar steeds zijn de betovering en verbeeldingskracht aanwezig die ook Ritters muziek zo geliefd maken.

 


06.06.2012 - Javier Marias

Het was opvallend met hoeveel lof en warmte de Nederlandse pers in 2009 het laatste deel van Marías’ trilogie Jouw gezicht morgen ontving (zie hieronder voor citaten). Nederland is niet het enige land waar Marías’ boeken zo in de smaak vallen – zijn werk verschijnt in meer dan veertig talen en steeds vaker wordt hij genoemd als een kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur.

Javier Marías (Madrid, 1951) wilde lange tijd niet gezien worden als een ‘Spaanse’ auteur, als een representant van het land waar het Franco-regime zijn vader, de filosoof en schrijver Julían Marías, bijna het leven had gekost. Al op jonge leeftijd vertrok hij naar Parijs en een aantal van zijn boeken zou hij geheel of gedeeltelijk buiten Spanje situeren, waaronder Aller zielen, dat voortkwam uit de tijd dat Marías Spaanse literatuur doceerde aan de universiteit van Oxford. Zijn zesde roman was dat al, maar de eerste pas waarmee hij succes had in thuisland Spanje, waar hij inmiddels was teruggekeerd. In het buitenland vestigde hij zijn naam één roman later, met Een hart zo blank, om daarna niet meer uit de belangstelling te verdwijnen. Naast auteur is Marías columnist bij de Spaanse krant El País, en geldt hij als eminent vertaler van werk van onder anderen Yates, Nabokov en Laurence Sterne.

De verliefden is Marías’ nieuwe roman. Maria Dolz, hoofdpersoon en verteller, is gefascineerd door een echtpaar, Miguel en Luisa, dat ze elke ochtend tegenkomt in het café waar ze ontbijt en dat veel geluk uitstraalt. Maar dan wordt Miguel op straat doodgestoken. Maria raakt na enige tijd bevriend met Luisa, en leert zo ook huisvriend Javier kennen; ze wordt stapelverliefd op hem, maar begint zich af te vragen of hij een rol heeft gespeeld bij de dood van Miguel.

De verliefden verschijnt eind mei, en enkele dagen later is Javier Marías te gast bij BorderKitchen. Hij wordt geïnterviewd ― in het Engels ― door Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanse Letterkunde en cultuur (Radboud Universiteit Nijmegen), en tevens vertaler en literair criticus voor de Volkskrant.


29.05.2012 - Antony Beevor

Op 1 juni aanstaande verschijnt wereldwijd De Tweede Wereldoorlog, het nieuwe boek van de Britse militair-historicus en bestsellerauteur Antony Beevor  een overkoepelend standaardwerk dat de grote strategische ontwikkelingen beschrijft, maar het lot van de gewone soldaten en burgers geen moment uit het oog verliest. In het kader van de Nederlandse vertaling is Antony Beevor te gast bij BorderKitchen.

Met zijn grote verhalende kracht, zoals we die kennen uit Stalingrad, Berlijn en D-day, brengt Beevor in De Tweede Wereldoorlog alle aspecten van de oorlog op een vernieuwende wijze samen. Op grond van de recentste wetenschappelijke inzichten vertelt hij helder en met betrokkenheid het verhaal dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan tot de Stille Zuidzee, van de besneeuwde steppes tot de Noord-Afrikaanse woestijn, van de Birmese jungle tot de SS Einsatzgruppen in Oost-Europa, van de Goelagbataljons tot de wreedheden van de Chinees-Japanse oorlog.

Antony Beevor studeerde aan Winchester College en aan de Royal Military Academy Sandhurst, waar hij werd onderwezen door Sir John Keegan. Van zijn boeken, die in dertig talen verschenen, werden wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Beevors werk is verschillende malen bekroond, met onder andere de Samuel Johnson Prize, de Wolfson History Prize en de Spaanse La Vanguardia-prijs voor non-fictie.

Antony Beevor wordt bij BorderKitchen geïnterviewd door Bas Kromhout, redacteur van Historisch Nieuwsblad en auteur van Fout geboren en het binnenkort te verschijnen De Voorman. Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS.


24.05.2012 - Erik Kriek

Met veel plezier presenteren we op donderdag 24 mei een speciaal avondprogramma rondom striptekenaar en illustrator Erik Kriek, naar aanleiding van zijn zojuist verschenen boek Het onzienbare, en andere verhalen van H.P. Lovecraft. M.m.v. Wim Brands, Joris Lehr en The Mechanical Musical Marvels.

Erik Kriek (Amsterdam, 1966) is vooral bekend van zijn reeks Gutsman. Kriek werkt als illustrator onder andere voor de VPRO Gids (verzorgde daar o.m. een coverillustratie voor Crossing Border 2008), De Volkskrant, Vrij Nederland en Schokkend Nieuws. Ook maakte hij de omslagillustraties voor de Nederlandse Tolkienuitgaven en de pocketedities van Harry Potter. In 2008 won hij de Stripschapsprijs voor zijn complete oeuvre.

Tijdens zijn leven gold het werk van de Amerikaanse fantasy- en horrorschrijver Howard Philips Lovecraft (1890-1937) als pulp; later werd hij een cultauteur die geldt als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van horror en sciencefiction. Zijn groteske verhalen drijven op de angst van de mens voor onbekende krachten en wezens, voorafschaduwingen van de desintegratie van de vertrouwde orde. Erik Kriek is sinds zijn tienerjaren gefascineerd door het macabere in het algemeen en de verhalen van Lovecraft in het bijzonder. Met Het onzienbare en andere verhalen gaat voor hem een grote wens in vervulling: in deze bundel brengt hij de fascinerende wereld van Lovecraft en zijn eigen uitmuntende zwart-witte tekenwerk op unieke wijze samen.

Aan de hand van projecties van zijn werk wordt Kriek tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Wim Brands (VPRO); acteur Joris Lehr (TG Dolle Maandag) speelt een fragment uit zijn Lovecraft-monoloog ‘Schaduwen over Innsmouth’ en The Mechanical Musical Marvels brengen ons in vroegtwintigste-eeuwse muzieksferen met originele 78-toerenplaten.

 


15.03.2012 - Adam Johnson

Adam Johnson presenteert bij BorderKitchen zijn nieuwe roman Gestolen leven. Tot dusver gaf zijn oeuvre blijk van een voorliefde voor het absurde en tragikomische, in de traditie van Kurt Vonnegut en T.C. Boyle. Toen Johnson besloot om Noord-Korea als uitgangspunt voor een nieuw verhaal te gebruiken, was dat dan ook omwille van de satirische potentie die hij bespeurde in de excentriciteit van de Geliefde Leider Kim Jong-il en Noord-Korea’s ‘Cold War-vintage society’. Maar dat comedy-scenario liet hij al gauw los toen hij zich werkelijk verdiepte in het land, en besef kreeg van de hopeloosheid en angst die het leven van zijn inwoners beheerst.

Gestolen leven is uiteindelijk het verhaal geworden van Pak Jun Do, de zoon van een verdwenen moeder en een invloedrijke vader die een kamp leidt voor weeskinderen, Langdurige Toekomst. Vanwege zijn loyaliteit en scherpzinnigheid stijgt Jun Do al gauw op de carrièreladder van het leger, al noemt hij zichzelf ‘een nederig burger van de meest glorieuze natie ter wereld’. Hij wordt een professionele kidnapper die eindeloos moet laveren tussen steeds wisselende regels, willekeurig geweld en de ronduit verbijsterende eisen van de opperheren. Gedreven tot het uiterste neemt hij de verraderlijke rol aan van Kim Jong-ils rivaal, in een poging de vrouw van wie hij houdt te redden – Sun Moon, een legendarische actrice ‘zo zuiver, dat ze niet wist hoe stervende mensen eruitzagen’.

Adam Johnson is associate professor Creative Writing aan Stanford University. Hij publiceerde eerder in onder meer Esquire, Harper’s en The Paris Review, en zijn werk is voor het vierde jaar op rij opgenomen in Best New American Voices. Voor Gestolen leven ondernam Johnson in 2007 een reis door Noord-Korea. Het is zijn derde roman (uit het Engels vertaald door Miebeth van Horn).

Adam Johnson wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Henk van Straten (Nieuwe Revu, Vrij Nederland).


- 2011 -

21.09.2011 - David Vann

David Vann (1966) is geboren en getogen in Alaska, tevens het decor van zijn veelbekroonde en -geprezen boeken Legende van een zelfmoord en Caribou Island. Ook Aarde en Goat Mountain werden wereldwijde bestsellers. Ondertussen wordt hij in 21 talen vertaald en stond Vann op maar liefst 65 internationale literatuurfestivals. We hebben Vann op eerdere edities van Crossing Border en BorderKitchen met veel plezier zien optreden en we nodigen hem ook graag weer uit voor Crossing Border 2015. Nu naar aanleiding van zijn nieuwste werk Aquarium.

Aquarium vertelt het verhaal van de twaalfjarige Caitlin die iedere dag na school het lokale aquarium bezoekt, waar ze wacht tot haar moeder haar ophaalt. Daar ontmoet ze een oude man, die haar liefde voor de vissen lijkt te delen. Doordat hun vriendschappelijke band steeds sterker wordt, komt een duister familiegeheim aan de oppervlakte en dreigt de onvoorwaardelijke liefde tussen Caitlin en haar moeder gevaar te lopen. Aquarium is een hartverscheurende, maar ook hoopgevende en onvergetelijke roman.

David Vann wordt geïnterviewd door Hans Bouman.


16.09.2011 - Eef Lanoye

In Sterrenogen beleven verschillende vrouwen pikante erotische avonturen in een bundel die overloopt van liefde voor lust en leven. Op 16 september houdt Eef Lanoye Sterrenogen bij BorderKitchen ten doop.

Eef Lanoye (1975) woont in Den Haag, studeerde cum laude af in de sociologie en was tien jaar lang gemeenteambtenaar. In 2010 publiceerde ze een erotisch verhaal in de door Fleur Pierets samengestelde bundel La maîtresse du pirate. Verhalen uit het Lustenkabinet. Dit leidde ruim één jaar en elf verhalen later tot haar ‘officiële’ debuut Sterrenogen.


13.09.2011 - Michel Houellebecq

Het aangekondigde auteursbezoek van Michel Houellebecq aan Nederland en Vlaanderen gaat niet door. De auteur, al enige tijd onbereikbaar en ontraceerbaar, is niet komen opdagen. Houellebecq zou ter gelegenheid van de in mei dit jaar verschenen vertaling van zijn roman La carte et le territoire (De kaart en het gebied, waarmee hij vorig najaar de Prix Goncourt won) tussen maandag 12 en donderdag 15 september zijn opwachting hebben gemaakt in achtereenvolgens Amsterdam, Den Haag en Brussel voor interviews met de pers en openbare optredens.

Door het wegblijven van de auteur komt helaas ook het aangekondigde optreden bij BorderKitchen te vervallen.

 Michel Houellebecq presenteerde afgelopen september zijn langverwachte nieuwe roman: La carte et le territoire. Drie maanden later werd het boek bekroond met de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literaire prijs. In Nederland moesten we nog ietsje langer geduld oefenen, maar in mei was het zover, en verscheen De kaart en het gebied.


31.08.2011 - Irvine Welsh

Irvine Welsh is natuurlijk de man achter het legendarische Trainspotting (1993). Welsh’ geniale debuutroman werd al even briljant verfilmd door Danny Boyle – inclusief doorbraakrollen voor Ewan McGregor c.s., een opzwepende soundtrack (‘Born Slippy’!) en een roemruchte party tijdens het filmfestival van Cannes. De marginale figuren die de hoofdrol in zijn debuut opeisten, zijn zijn latere romans blijven bevolken: druggies, pooiers, dronkelappen, mensen aan de zelfkant van het leven, die zich doorgaans – ander kenmerk – bedienen van sappig Schots slang. Ook in zijn nieuwe roman Misdaad (Crime) zijn ze er weer, zij het dat Welsh zich dit keer van een haast uitgesproken geëngageerde kant laat zien.

Irvine Welsh wordt tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Ronald Rovers (VPRO Gids, Filmkrant).


29.06.2011 - Stephen Fry

Het is gelukt! Stephen Fry was eind juni te gast bij BorderKitchen om te praten over zijn memoires: The Fry Chronicles. 

Stephen Fry geniet in Engeland mateloze bekendheid als acteur, schrijver en presentator. Velen in ons land zullen hem herkennen als Lord Melchett uit Blackadder en de hilarische sketches uit A Bit of Fry and Laurie (met Hugh Laurie, tevens bekend van zijn rol als Dr. House). Ook in serieuze rollen – zoals die van schrijver Oscar Wilde in de film Wilde, of die van Onno in de Engelstalige verfilming van Harry Mulisch’ De ontdekking van de Hemel –  bereikte hij een internationaal publiek. Veel indruk maakte Fry in 2006, met de documentaire ‘Stephen Fry – The Secret Life of the Manic Depressive’, die hij maakte voor de BBC. De documentaire won zelfs een Emmy Award. Tegenwoordig presenteert Fry wekelijks de BBC TV-‘quiz’ QI en is dagelijks actief op Twitter, met bijna 2,5 miljoen volgers.

Zijn autobiografie gaat over de jaren 1979-1987, vanaf het moment dat hij als student aankwam in Cambridge tot zijn dertigste verjaardag. Fry vertelt op de hem zo kenmerkende hilarische toon onder meer over zijn kennismaking met Emma Thompson, frauderen bij examens, en zijn eerste schreden als komiek.

 


25.05.2011 - Mensje van Keulen

Mensje van Keulen (Den Haag, 1946) was columniste en cartooniste bij Propria Cures voordat ze in 1972 als romanschrijfster debuteerde met Bleekers zomer, dat jubelend werd ontvangen en vele malen herdrukt. Vervolgens bouwde ze een rijk oeuvre aan romans, verhalen en kinderboeken op. Met haar werk heeft ze meerdere prijzen en nominaties in de wacht gesleept. Haar meest recente boek Liefde heeft geen hersens, een krachtige roman over vele facetten van de liefde, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2012, de Libris Literatuurprijs 2013 en de Opzij Literatuurprijs 2013. Onlangs werd bekend dat Mensje de Constantijn Huygens-prijs 2014 winnares is.

Mensje van Keulen wordt geïnterviewd door Marja Pruis.

29.04.2011 - Willy Vlautin


28.04.2011 - György Konrád

Tegen wil en dank stond György Konrád tijdens zijn leven met zijn neus bovenop ijkpunten van de Europese geschiedenis. Hij groeide op in een joods-Hongaars gezin en wist op elfjarige leeftijd maar net aan deportatie naar Auschwitz te ontkomen door zijn dorp te ontvluchten en in Boedapest onder te duiken. In 1956 zag hij hoe de Sovjets op gruwelijke wijze de Hongaarse opstand neersloegen.
Ruim tien jaar later maakte hij zijn romandebuut met De bezoeker, een verhaal over een maatschappelijk hulpverlener en zijn dagelijkse activiteiten, waarmee hij zijn eerste internationale bekendheid kreeg. Onder het communisme kwam Konrád bekend te staan als dissident; in 1979 werd hij gearresteerd naar aanleiding van zijn sociologische studie Die Intelligenz auf dem Weg zur Klassenmacht. De arrestatie leidde tot een wereldwijde golf van protest. Tot 1988 – één jaar voor de politieke omwenteling in zijn land – bleef zijn werk verboden in Hongarije.

In 1990 werd Konrád verkozen tot president van International PEN, de auteursorganisatie ter promotie van internationale literaire samenwerking en bescherming van vrijheid van meningsuiting. Hij ontving diverse prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de prestigieuze Karel de Grote-prijs.

Vlak voor zijn komst naar BorderKitchen verschijnt zijn essaybundel Slingerbeweging. Daarin beschouwt Konrád de invloed van de Hongaarse geschiedenis op zijn eigen leven. Hij analyseert zijn herinneringen, waarbij hij ook stilstaat bij luchtigere onderwerpen, zoals de vele reizen die hij maakte, het dagelijks leven in Boedapest en zijn liefde voor de literatuur.

György Konrád wordt geïnterviewd, in het Engels, door Wim Brands (VPRO).


10.02.2011 - Alissa Walser

Samen met de Deutsche Bibliothek Den Haag verwelkomen wij Alissa Walser. Eind januari verschijnt haar mooie roman Am Anfang war die Nacht Musik in Nederlandse vertaling (als Nachtmuziek).

Walser baseerde haar roman op de historische ontmoeting tussen de beroemde arts annex magnetiseur Franz Anton Mesmer en het muzikale Wunderkind Maria Theresia von Paradis, in laat achttiende-eeuws Wenen. Mesmer was Walser al vroeg bekend omdat ze opgroeide in de buurt van zijn geboortehuis. Hij ontwikkelde als arts de magneettherapie, wat hem vermaard maakte onder het grote publiek, maar waar hij om werd gesmaad binnen wetenschappelijke kringen. Als de beroemde pianiste Maria Theresia von Paradis door haar ouders bij hem in behandeling wordt gedaan, is dat een gouden kans om zijn naam definitief te vestigen. Maria Theresia is op driejarige leeftijd van de ene op de ander dag blind geworden, en tot nog toe is niemand erin geslaagd om haar te genezen. Onder Mesmers persoonlijke aandacht en hun gedeelde liefde voor muziek bloeit het meisje op, met verbluffend resultaat. Maar dan komt het moment dat er andere belangen gaan spelen…

Alissa Walser is van huis uit kunstenares. Ze werd opgeleid in de schilderkunst in Wenen en New York. Sinds 1987 is ze ook actief als vertaler en als auteur van korte verhalen. De opmerking van een docent dat een van haar schilderijen mesmerizing was, deed haar pas beseffen hoe groot de impact van Mesmer ooit geweest moest zijn, en legde zo de basis voor haar latere debuutroman: Nachtmuziek.

Twee jaar na haar vader – Martin Walser – is nu ook Alissa Walser te gast bij BorderKitchen. Ze wordt geïnterviewd door prof. dr. Anthonya Visser (Universiteit Leiden).


- 2010 -

02.12.2010 - Wladimir Kaminer

Kaminer werd in 1967 geboren in Moskou en trok in 1990 naar de voormalige DDR, waar hij dankzij de Duitse hereniging een onbeperkte verblijfsvergunning kreeg. In Berlijn zette hij zijn befaamde ‘Russendisco’ op, een tweewekelijkse avond in Kaffe Burger, waarbij hij zijn nieuwe thuisstad opzweepte met Oost-Europese muziek. Zijn literaire debuut maakte hij in 2000, met de eveneens Russendisko geheten verhalenbundel, die een groot succes werd in Duitsland en ook internationaal gezien veel aandacht trok. Sindsdien publiceerde hij verschillende verhalenbundels en romans, waarin zijn Russische achtergrond vrijwel altijd meespeelt. Van die boeken verscheen behalve Russendisko ook Militärmusik en Die Reise nach Trulala in het Nederlands. Binnenkort komt daar een nieuwe verhalenbundel bij: Es gab keinen Sex im Sozialismus.

In Seks bestond niet in de Sovjet-Unie haalt Wladimir Kaminer met mild-satirische blik herinneringen op aan het leven van alledag in zijn voormalige vaderland. Of het nu ging om de aanschaf van een nieuwe auto, de koopjesjacht op landschildpadden uit Kazachstan, of het levensgevaarlijke vuurwerk ter ere van de Dag van de Ruimtevaart, een bestaan in de Sovjet-Unie zat vol verrassingen en veelal bizarre avonturen. Eén ding is zeker: eenieder die in de ban is geraakt van de aanstekelijke series die Jelle Brandt Corstius over Rusland maakte, is ook bij Kaminer aan het goede adres.

Naar aanleiding van Seks bestond niet in de Sovjet-Unie is Wladimir Kaminer te gast bij BorderKitchen. Hij wordt geïnterviewd door Daria Bouwman (in het Duits).


06.10.2010 - Alessandro Baricco

Alessandro Baricco was een van de eerste Italiaanse auteurs na Italo Calvino en Umberto Eco die weer wereldwijd gelezen werd. In 1997 brak hij door met Zijde, en sindsdien is zijn werk niet meer uit de internationale aandacht verdwenen. Zijde werd verfilmd als Silk. Ook zijn theatermonoloog Novecento is verfilmd – als The Legend of 1900 – en in Nederland bijvoorbeeld, is zijn roman Dit verhaal afgelopen seizoen nog in een succesvolle toneelbewerking (‘Ultimo’) te zien geweest, met Ariane Schluter en Porgy Franssen in de hoofdrollen.

In Italië had Baricco ondertussen ook volop andere dingen omhanden. Zo bracht hij een bewerking van de Ilias en Moby Dick op de planken en presenteerde een populair boekenprogramma op televisie. Ook debuteerde hij in 2008 als filmregisseur met Lecture 21. Wat Nederland betreft, ontwikkelt 2010 zich tot een goed Baricco-jaar. Afgelopen januari verscheen De barbaren, een lang essay over de geleidelijke teloorgang van ons cultuurbesef, dat Baricco in 2006 in feuilletonvorm schreef voor de krant La Republicca. Nu, eind september, is er eindelijk zijn langverwachte nieuwe roman: Emmaüs. Naar aanleiding van Emmaüs is Alessandro Baricco te gast bij BorderKitchen. Hij wordt geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).


05.10.2010 - Ian McEwan


08.09.2010 - Karin Slaughter

Het thrillergenre is booming. Tegenwoordig is één op de vier gelezen boeken een thriller. Karin Slaughter is een van de hoofdverantwoordelijken voor dat succes. Haar thrillers worden in 23 talen uitgegeven en alleen al in Nederland heeft ze twee miljoen (!) exemplaren verkocht.

Het zijn vooral vrouwen die veel thrillers lezen, wat opvallend is, aangezien vrouwen ook de belangrijkste slachtoffers zijn van geweld. Slaughter beschrijft dat geweld vanuit een vrouwelijk perspectief. Geweldsuitbarstingen zijn in haar boeken nooit stoer of glamoureus, maar kil, heftig en meedogenloos. Haar hoofdpersonages zijn geen eendimensionale slachtoffers, maar beschadigde mensen die tegelijkertijd sterke en onafhankelijke survivors zijn. Slaughters boeken zijn zo aansprekend omdat ze niet alleen meeslepende pageturners zijn, maar ook genadeloos de psychology of abuse onderzoeken.

Naar een ‘nieuwe Slaughter’ wordt altijd halsreikend uitgekeken. Begin juli was het zover en verscheen Verbroken, met daarin de vertrouwde personages Sara Linton – pathologe – en de geniale, dyslectische rechercheur Will Trent. Verbroken schoot, hoe kan het ook anders, meteen naar nummer één in de bestsellerlijsten. Ter gelegenheid van haar nieuwe boek is Karin Slaughter bij BorderKitchen te gast. Ze wordt geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).

 


03.09.2010 -

In Het zat zo (oorspronkelijke titel ‘Hadavar Haya Kakha’, 2009) is een centrale rol weggelegd voor de stofzuiger en de schoonmaakwoede van de oma van Meir Shalev. De stofzuiger (‘svieper’) is de hoofdpersoon van deze roman, niet alleen de achtergronden van zijn onverwachte komst uit Amerika (cadeau van zwager als pesterij), maar ook door het effect op het verhaal en de hoofdpersonen. Shalev gebruikt de stofzuiger als basis om zijn familie en haar geschiedenis te beschrijven; met veel liefde, begrip en soms ook bewondering. Het zat zo is ook het verhaal van een familie die houdt van woorden en goede verhalen. Het zat zo is een geestige en ontroerende roman over de familie Shalev.

Meir Shalev (1948, Israel) woont en werkt in Jeruzalem. Hij wordt gerekend tot de grootste schrijvers uit de moderne Israëlische literatuur. Hij is ook columnist bij Israeli daily Yediot Ahronot . Zijn werk is in meer dan twintig landen verschenen. Na zijn eerste boek Russische roman (NL,1989) brak hij in 1994 in Nederland definitief door met de roman De vier maaltijden.
Andere boeken van zijn hand zijn De kus van Esau, De grote vrouw, Fontanel en uit 2006 Een duif en een jongen, waarvoor hij de prestigieuze Brenner-prijs, de hoogste literaire onderscheiding in Israël ontving. Naast romans schrijft hij essaybundels en kinderboeken.

‘This is probably one of the most enoyable books ever written about obessive-compulsive disorder’  (klik voor volledige recensie Haaretz.com)

‘Meir Shalev is a master story teller whose magic realism is similar to the art of Gabriel Garcia Marquez’. -Frankfurter Allgemeine Zeitung

 


15.06.2010 - Yann Martel

Het leven na Pi viel niet altijd mee voor Yann Martel. Althans in professioneel opzicht. Hij deed er negen jaar over om de opvolger van Life of Pi te schrijven, zijn succesroman die in 2002 niet alleen de prestigieuze Man Booker Prize won, maar ook nog eens een waanzinnige bestseller werd met bijna acht (!) miljoen verkochte exemplaren wereldwijd.

Zijn eerste als opvolger bedoelde project was een ‘flip book’ over de holocaust, bij de ene kaft beginnend als essay, bij de andere als roman. Het idee werd afgebrand door zijn uitgever, een ervaring die licht gefictionaliseerd terechtgekomen is in Martels uiteindelijke nieuwe roman: Beatrice en Vergilius.
In het veellagige Beatrice en Vergilius volgen we een ‘vastgelopen’ auteur, Henry genaamd, die via een intrigerende brief van een fan, ook Henry genaamd, in aanraking komt met diens toneelstuk over Beatrice en Vergilius. Deze laatste Henry is behalve amateurtoneelschrijver ook taxidermist – opzetter van dode dieren – en Beatrice en Vergilius zijn een opgezette ezel en aap uit zijn winkel, die op een verschrikkelijke manier aan hun einde zijn gekomen.

Uiteindelijk is Beatrice en Vergilius een allegorische vertelling over de holocaust. Net als bij zijn flip book benadert Martel de holocaust op een ongebruikelijke manier. Niet historisch of sociaal-realistisch verbeeld, maar in de vorm van een metafoor, daarmee rakend aan het taboe om op een fantasierijke manier over de holocaust te praten. Martel confronteert zijn lezers met de wreedheid van de menselijke aard, maar ook met de mogelijkheid tot vergeving en de bevrijdende kracht van verhalen.

Tijdens BorderKitchen wordt Yann Martel geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).


26.05.2010 - Julia Blackburn

‘They fuck you up, your mum and dad’ is de beroemde beginregel van een gedicht van Philip Larkin. Julia Blackburn kan erover meepraten. Niet omdat ze fucked up zou zijn, maar omdat haar jeugd ‘onder de vleugels’ van een verslaafde vader en een volstrekt egocentrische moeder haar niet in de koude kleren is gaan zitten. Ze schreef er Wij drieën over, een onthutsend boek dat het genre van de misery memoir grandioos overstijgt.

Haar vader was de dichter Thomas Blackburn, depressief en verslaafd aan drank, en aan een barbituraat waar hij gewelddadig van werd. Haar moeder was schilderes Rosalie de Meric, die het idee van moederschap maar moeilijk kon rijmen met het kunstenaar zijn. Ze zag haar dochter vooral als zus, vertrouweling, en later als seksuele rivale. Het huwelijk tussen haar ouders was slecht. Thomas gaat doorlopend met andere dames van bil (een enkele keer ook met een man: Francis Bacon), maar ook Rosalie heeft affaires.

Na de scheiding – Julia is dan 12 jaar – komt haar moeders obsessie met seks tot volle bloei. Ze neemt de ene na de andere huurder in huis die vrijwel allemaal in haar bed belanden. Als Rosalie in een huurder de man van haar leven denkt te hebben gevonden, maar hij ook Julia’s minnaar wordt, is dat het begin van een driehoeksverhouding met een dramatische afloop.

Julia Blackburn is de auteur van Het boek van kleur en De melaatse en zijn metgezellen, romans die beide op de short list van de Orange Prize stonden. Ook schreef ze een aantal non-fictieboeken, onder meer over Francisco Goya en Billie Holiday. Voor Wij drieën won ze de prestigieuze PEN/Ackerley Prize 2009 voor beste literaire autobiografie.


24.04.2010 - Philippe Claudel

Philippe Claudel (1962) begon als student met het schrijven van filmscenario’s voordat hij zich aan literaire fictie waagde. Anno 2010 heeft hij vele romans op zijn naam staan en is er een wereldwijde groep liefhebbers van zijn fijnzinnige werk. Zijn internationale doorbraakroman was het mooie Grijze Zielen (Les âmes grises). Een paar jaar later maakte hij ook naam als regisseur dankzij zijn debuutfilm ‘Il y a longtemps que je t’aime’, met Kristin Scott Thomas in een van de hoofdrollen.

Claudel bezoekt onze BorderKitchen ter gelegenheid van de Nederlandstalige publicatie van twee van zijn boeken: Alles waar ik spijt van heb (Quelques-uns des cent regrets) en Tot ziens, meneer Friant (Au Revoir Monsieur Friant). Het eerste is een novelle waarin de verteller na de dood van zijn moeder terugkeert naar de omgeving van zijn jeugd in een kleine stad in Noord-Frankrijk. Tijdens de drie dagen die hij daar doorbrengt, wordt hij weer geconfronteerd met de tijd van toen. Waarom verliet hij zijn moeder op zestienjarige leeftijd? In Tot ziens, meneer Friant is het Claudel zelf die terugkijkt op een lang vervlogen periode. Aan de hand van de schilderijen van Emile Friant staat hij stil bij de leefwereld van zijn grootmoeder.


08.04.2010 - Sarah Hall, Jáchym Topol

 

Sarah Hall (1974) is onze gast naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwe roman Portret van een dode man (How to Paint a Dead Man). In haar zoals altijd prachtige taal, onderzoekt ze daarin de relatie tussen kunst en de dood. We worden meegenomen naar de vroege jaren zestig, naar een oude, beroemde Italiaanse schilder en een blind meisje dat in hetzelfde dorp woont. Dan, dertig jaar later, naar een landschapsschilder van middelbare leeftijd. Zijn dochter organiseert in Londen een tentoonstelling; tegelijkertijd rouwt ze om de dood van haar tweelingbroer en dreigt ze zichzelf te verliezen in een duistere wereld vol erotische uitspattingen.

Deze ongelooflijk sensuele roman is een zeldzaamheid, een intelligent geschreven pageturner die je toch ook langzaam tot je wilt nemen om Halls zinnelijke manier van schrijven ten volle te kunnen proeven.’ – Sunday Telegraph

Portret van een dode man is Halls vierde roman. Ze werd al beloond met onder meer de Commonwealth Writers Prize voor haar debuut Haweswater en een plek op de Man Booker Prize shortlist voor De Michelangelo van Coney Island.

 

Jáchym Topol (1962) schreef zijn debuutroman Sestra over de Fluwelen Revolutie van 1989. Daarmee bleef hij trouw aan een (politieke) traditie van zijn familie; zijn grootvader was schrijver, zijn vader is Josef Topol, dichter, toneelschrijver en vriend van Václav Havel, en daarmee lang een dissident. Met Sestra dook Jáchym Topol in 1994 meteen op in de voorhoede van de Tsjechische literatuur. Inmiddels wordt hij gezien als een van de grootste hedendaagse auteurs van Europa.

Zijn nieuwe roman De werkplaats van de duivel speelt in Theresienstadt, een stad vol onderaardse gangen, catacomben, barakken en geheime plekken, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het gelijknamige concentratiekamp was gevestigd. Nu is de stad in verval geraakt – de verteller van de roman is er geboren en getogen, en raakt betrokken bij pogingen om de stad van de ondergang te redden door de commerciële uitbuiting van de herinneringen aan de oorlog. De gang van zaken roept een sinistere vraag op: kan wat toen gebeurd is, ons weer overkomen?


- 2009 -

19.11.2009 - Sandro Veronesi, Nicolai Lilin

Buiten Italië hoorden de meeste mensen voor het eerst van Sandro Veronesi dankzij In de ban van mijn vader, zijn prachtige roman over een man wiens zekerheden beginnen te wankelen als gesuggereerd wordt dat zijn vader een dubbelleven leed. Die wankele zekerheden blijven een thema voor Veronesi, gezien zijn meesterwerk Kalme chaos, waarin hoofdpersonage Pietro Paladini een vrouw van de verdrinkingsdood redt terwijl ondertussen thuis het noodlot toeslaat. Kalme chaos won de belangrijkste literaire prijs van Italië, werd in Frankrijk uitgeroepen tot beste Europese roman en is ook nog eens schitterend verfilmd met Nanni Moretti in de hoofdrol.

Kalme chaos van Sandro Veronesi kwam op mijn weg toen nog niemand het erover had. Dit boek heb ik tot op de dag van vandaag het vaakst cadeau gedaan. Bij het lezen van het verhaal over een succesvolle zakenman die na de dood van zijn vrouw als het ware in zijn auto gaat wonen, stelde ik me na elk hoofdstuk vragen over mijn eigen geluk en mijn eigen leven, en toen ik het boek uit had, was de wereld een beetje verschoven. – Bart Moeyaert (in de Volkskrant, 20-03-2009).

Nicolai Lilin woont sinds kort in Italië, maar behoort tot de Urka’s, een criminele Russische gemeenschap. Bijzonder is dat ze zichzelf zien als ‘fatsoenlijke criminelen’. Je moet als lezer eerst je gangbare opvattingen over goed en kwaad loslaten, maar dan zie je wat ze bedoelen. Ze reguleren hun eigen geweld aan de hand van een strenge ethische code en kennen een Robin Hood-achtig rechtvaardigheidsgevoel: strijden tegen de (corrupte) staat en opkomen voor de behoeftigen. De Urka’s zijn inmiddels verdreven naar Siberië, de meest barre uithoek van Rusland, en zijn een verdwijnend volk. Met zijn debuut Siberische opvoeding blaast Lilin hun wereld nieuw leven in.

 


16.06.2009 - Sarah Waters

Bestsellerauteur Sarah Waters werd in 2003 verkozen tot een van Granta’s beste jonge schrijvers. Vingervlug en De nachtwacht stonden allebei op de shortlist van de Man Booker Prize en de Orange Prize. Fluwelen begeerte, Affiniteit en Vingervlug zijn alle drie bewerkt voor televisie. In 2009 verscheen De kleine vreemdeling.
Waters’ nieuwe roman De Huisgenoten speelt zich af in de jaren twintig. In Londen is de situatie gespannen, werkloosheid, desillusie en armoede overheersen. Bij mevrouw Wray en haar dochter Frances komt een jong echtpaar inwonen. De extra huur is welkom, maar wat is de prijs van de oplaaiende gevoelens en verwoestende veranderingen die er uit voortkomen?

INTERVIEW
Sarah Waters wordt geïnterviewd door Xandra Schutte.

LEESFRAGMENT
Lees je hier alvast warm voor Sarah Waters met de eerste bladzijden van De Huisgenoten. Met dank aan uitgever Nijgh
& Van Ditmar.


14.06.2009 - Milena Agus, Davide Longo

Op deze zomerse zondag-middag BorderKitchen zullen deze twee jonge en getalenteerde Italiaanse auteurs in gesprek gaan over het schrijverschap en hun nieuwste roman.

Milena Agus is in Genua geboren en woont nu in Cagliari waar ze Geschiedenis en Italiaans doceert. Madame Agnese (vertaald door Jeanne Crijns) is de derde roman van deze jonge auteur die met Het huis in de Via Manno in Italië de literaire verrassing van 2007 was en ook meteen internationaal succes had. Haar verhalen zijn origineel, speciaal, ongekunsteld, haast naïef, maar ze laat hiermee zien dat ze het vermogen bezit om de grenzen van de werkelijkheid te overschrijden. Voor haar bijdrage aan het verhalend proza over vrouwen, waarin intuïtie een belangrijke rol speelt, won Milena Agus de Italiaanse Premio Baccante 2008.

Davide Longo werd geboren in Carmagnola (in de omgeving van Turijn), waar hij tot op de dag van vandaag woont. Longo schreef en regisseerde korte films, documentaires en reportages voor de nationale televisie- en radiozenders als Rai Sat. De documentaire Memorie dell’altoforno, werd op het Young Cinema Festival van Turijn vertoond. Zijn roman Een ochtend in Irgalem (vertaald door Pieter van der Drift) werd bekroond met zowel de Premio Grinzane Cavour als de Premio Via Po voor het beste debuut. De steeneter, zijn tweede roman, is bekroond met de Premio Città di Bergamo en de Premio Viadana.

De auteurs worden geinterviewd in het Engels door Marc Leijendekker (NRC Handelsblad)

 


06.06.2009 - David Grossman

Ook Israël heeft een Grote Drie als het gaat om literatuur, en David Grossman (1954) is er één van (naast Amos Oz en A.B. Yehoshua). Bekend is hij onder meer van Zie: liefde, Het zigzagkind, De stem van Tamar (verfilmd als Someone to Run With) en Haar lichaam weet het. Recent trokken zijn essays over literatuur en politiek veel aandacht. De bundel, met als titel Writing in the Dark, bevat onder meer Grossmans beroemde toespraak uit 2006, uitgesproken bij de herdenking van de moord op de vroegere minister-president Rabin.

In zijn nieuwe roman Een vrouw op de vlucht voor een bericht schrijft hij niet expliciet over de problematiek waarmee Israël zo vaak de voorpagina’s haalt, maar wil hij vooral invoelbaar maken wat het voor individuele mensen betekent om in een land als Israël te leven. Een land waar alles wat je doet zich afspeelt tegen de achtergrond van ‘de situatie’, en een besef van strijd, angst en onzekerheid altijd aanwezig is.

Een vrouw op de vlucht voor een bericht wordt in Israël gerekend tot de belangrijkste boeken van het afgelopen decennium. Tijdens BorderKitchen wordt David Grossman over zijn roman geïnterviewd door Marcel Möring.


28.05.2009 - Guus Janssen

Op deze bijzondere BorderKitchen zullen Guus Janssen (piano) Caroline Erkelens (zang) en Tsead Bruinja (voordracht poezie) een Tribute to Louis Lehmann presenteren.

Louis Lehmann (1920) is schrijver, jurist, scheepsarcheoloog, musicus, maar toch vooral dichter. Zijn eerste gedichten publiceerde hij al in 1940.
Bij De Bezige Bij verscheen het boek Laden Ledigen met daarin een ruime keuze uit niet eerder gepubliceerd werk: herinneringen aan zijn jeugd, beschouwingen, muziekstukken, toneelstukken, tekeningen en vooral veel gedichten. Zoals veel kinderen heeft Louis Lehmann zijn eerste pianolessen gesaboteerd, maar toen hij op de Middelbare School zijn muzikale capaciteiten begon te ontdekken, is hij al snel bij zijn nieuwe pianoleraar gaan componeren. Na ruim 70 jaar componeert hij nog steeds, zijn laatste compositie stamt uit 2008. Zoals Simon Vestdijk destijds zijn eigen poëzie ‘eclectisch’ noemde, zo kan men dit ook zeggen van Lehmann’s composities. Ritmes en maatverdeling zijn geplukt uit muziek van de hele wereld en in een eigen stijl verwerkt. Ook is de poëzie, zeker in zijn liederen, nooit ver weg.

Caroline Erkelens
Caroline Erkelens studeerde zang aan het Utrechts Conservatorium en aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Zij was te horen in allerlei muziektheaterproducties en zong alle vrouwenrollen in Guus Jansens bewerking van Drei Dreimäderlhaus. Het concertrepertoire van Caroline reikt ver en breed: van de Messiah van Händel en de 14de symfonie van Shostakovich tot de electro akoestische muziek met het Schreck-ensemble.

Tsead Bruinja
Een gedreven dichter zowel in binnen- en buitenland, Tsead was een van de genomineerden voor Dichter des Vaderlands. Zijn meest recente werk is een bundel Friestalige poezie Angel (Bornmeer, 2008)
Een van de meest spraakmakende hedendaagse dichters. -Chrétien Breukers in Dagblad De Pers

Guus Janssen
De muziek van Guus Janssen laat zich moeilijk categoriseren. Het kan een gecomponeerde improvisatie zijn (Brake voor pianosolo) of een geïmproviseerde compositie (delen uit zijn Vioolconcert en zijn opera Noach). Muziek vraagt net als het leven zelf nu eens om snelle beslissingen en dan weer om een lange bedenktijd.


13.05.2009 - Todd Hasak-Lowy

Hasak-Lowy’s debuutroman Gevangen is een fascinerende literaire combinatie van satire, geestelijke zoektocht en politiek spel.
FBI-agent Daniel jaagt op een sluipmoordenaar die het gemunt heeft op vertegenwoordigers van corrupte elites in de politiek en de economie. Gaandeweg zijn speurtocht twijfelt hij steeds meer of hij de moordenaar wel wil arresteren. Hij beseft dat dit te maken heeft met zijn eigen emotionele ontwikkeling en woede over de huidige maatschappij. Als gevolg daarvan zoekt Daniel steun bij een extravagante jonge rabbijn, die met drugs experimenteert, hem naar Israël stuurt en de weg probeert te wijzen naar een ander leven.

Hasak-Lowy doceert Hebreeuws aan de Universiteit van Florida. Hasak-Lowy wordt geïnterviewd door Hans Bouman.

 


21.04.2009 - Martin Walser

Martin Walser, coryfee van de Duitste literauur, was in de jaren zestig en zeventig, als prominent socialist, betrokken bij acties tegen de oorlog in Vietnam en het Duitse revanchisme. Al in een vroeg stadium zag hij de Duitse eenheid naderen. Walser heeft een hekel aan politieke correctheid. In een geruchtmakend artikel in Der Spiegel schreef hij: ‘Politieke correctheid is net zo hol als een biecht: je prevelt wat formules en klaar is Kees. Zo kom je nooit achter de waarheid.’
Zijn laatste roman Een liefhebbende man vertelt over de 74-jarige Goethe die in 1823 verliefd wordt op de 19-jarige Ulrike von Levetzow. Ze flirten, houden gesprekken en kussen elkaar, precies zoals Goethe het altijd beschrijft in zijn boeken: hun kussen zijn niet slechts een aanraking van lippen, maar vooral van twee zielen.
Maar dan duikt er een rivaal op: een jongere man probeert Ulrike te verleiden. Goethe waagt de sprong en doet haar een aanzoek. Hoe ontroerd ze daardoor ook is, ze vertrekt. Goethe blijft achter met een gebroken hart en verslagen schrijft hij een van zijn meesterwerken: Marienbader Elegie.
Walser ontving in 1998 De Vredesprijs van de Duitse boekhandelaren.

Walser wordt geïnterviewd door Prof. Anthonya Visser, Hoogleraar Duitse Taal en Letterkunde, Universiteit van Leiden.


08.04.2009 - J.R. Moehringer

In 2000 won de journalist J.R. Moehringer (V.S) de Pulitzerprijs. In 2005 verschijnt zijn autobiografische roman Tender Bar, een alom bejubelde bestseller. Hij groeide op in de kroeg met allemaal surrogaatvaders, want de echte vader schittert door afwezigheid. Hij drinkt er als kind zijn eerste biertje, leert stoer te zijn, leert dat boeken bergen kunnen verzetten, dat je niet sterft aan een gebroken hart en dat dromen uitkomen, als je maar voor ze vecht. Vlot, meeslepend, ontroerend en humoristisch. Moehringer wordt geïnterviewd door schrijver en journalist Arjan Visser

 


chloe high-res CREDIT- Phillipa Horan.jpg

02.04.2009 - Chloe Aridjis

Chloe Aridjis leidt de lezer met humor en mededogen door Berlijn, in haar roman Wolken boven Berlijn. De stad met haar cafés en overvolle metro’s, waar een als oude vrouw verklede Hitler verschijnt en waar nog een ondergrondse kegelbaan van de Gestapo te vinden is, waar de bijgehouden score zichtbaar is. De scheiding tussen fictie en non-fictie vervaagt steeds meer. Een onvergetelijke roman over een stuurloze, jonge vrouw in Berlijn, waar ingrijpende ontmoetingen tot romantiek en geweld leiden.

Aridjis wordt geïnterviewd door Liddie Austin, journalist en redacteur van Red magazine


Daniel Kehlmann

26.03.2009 - Daniel Kehlmann

Op zijn 22ste gedebuteerd en sindsdien al zeven romans geschreven. Daniel Kehlmann (Oostenrijk) wordt het wonderkind van de Duitstalige  literatuur genoemd. Zijn boek Het meten van de wereld was een ongekend succes; in 40 talen verschenen en meer dan 1,5 miljoen exemplaren van verkocht.

In zijn nieuwe boek Roem [Ruhm] lopen op zichzelf staande verhalen in elkaar over en wordt er een spel gespeeld met werkelijkheid en fictie, met waarheid en illusie. In Roem laat Kehlmann zien op welke manieren een mens zichzelf kan kwijtraken, opzettelijk of per ongeluk. Kehlmann wekt de suggestie dat er maar nauwelijks mensen te vinden zijn die oprecht naar zichzelf leven.

De auteur wordt geïnterviewd door Joachim Umlauf, directeur van het Goethe Institut.

 


Belgie, st Niklaas 9 mei 2013 Rudi Rotthier, auteur Foto: Merlijn Doomernik

07.03.2009 - Redmond O’Hanlon, Rudi Rotthier

Redmond O’Hanlon en Rudi Rotthier zijn te gast in de allereerste BorderKitchen in Antwerpen. Zij gaan in tweegesprek over hun nieuwe boek God, Darwin en natuur.
Redmond O’Hanlon is avonturier, reisboekenschrijver en wetenschapper. Zijn reisbeschrijvingen gaan over zijn zoektocht in verre oorden naar dieren en gewoonten die al uitgestorven leken.
Rudi Rotthier is van oorsprong journalist. Voor zijn bekroonde boek De Koranroute bereist Rotthier naar aanleiding van 11 september gedurende dertien maanden een lange reeks moslimlanden.

 


- 2008 -

10.12.2008 - Erlend Loe

Erlend Loe (Noorwegen) begon zijn carrière als filmmaker. Als auteur beleefde hij zijn internationale doorbraak in 1996 met de roman Naïef. Super. Zijn unieke stijl vol humor, ironie en melancholie maakt hem tot een ware cultschrijver. Hij ontving diverse literaire prijzen, waaronder in 2006 de Prix Européen des Jeunes Lecteurs.
Recent verscheen zijn roman Volvo vrachtwagens, een opzichzelfstaand vervolg op Doppler (2006).
In Volvo vrachtwagens is Doppler uit protest tegen de wereld in het algemeen en Noorwegen in het bijzonder de bossen ingetrokken, waar hij min of meer gegijzeld wordt door twee excentrieke oudjes die hem inzetten in hun onderlinge burenstrijd.


20.11.2008 - Dexter Filkins

Dexter Filkins (V.S.) is een van de beste journalisten van zijn generatie. Als oorlogsverslaggever van The New York Times werd hij in 2002 Pulitzergenomineerde voor zijn Afghanistanreportages. Twee jaar later werden zijn journalistieke integriteit en zijn onderzoeksreportages bekroond met de George Polk Award. Vanaf november 2008 is er The Forever War (Altijd Oorlog), waarin hij indringend verslag doet van zijn oorlogservaringen in Afghanistan en Irak. Buitengewoon sterk weet hij voelbaar te maken wat er in die landen gebeurt. Hij beschrijft de waanzin en de chaos en dringt zo door tot de essentie van oorlog.


02.10.2008 - Jan Siebelink

Jan Siebelink wordt gezien als een van de grootste auteurs van Nederland. Hij ontving in 2005 de AKO Literatuurprijs voor zijn boek Knielen op een bed violen, zijn roman over de godsdienstwaanzinnige vader die zijn jeugd overschaduwt.
Het verhaal bereikte een ongekend groot en divers publiek. Nu is Siebelink met zijn nieuwe roman Suezkade in onze BorderKitchen. Het boek wordt eind september officieel gelanceerd in Amsterdam, maar krijgt bij ons toch wel haar meest passende presentatie, omdat het boek zich afspeelt bij ons om de hoek. In de roman staat een jongeman centraal die worstelt met het docentschap en de liefde. Siebelink weet zijn publiek niet alleen op papier te raken, maar kan ook live uitermate pakkend vertellen.

 


25.09.2008 -

Drie koppels van een choreograaf en een auteur gaan aan de slag met het thema Terri(s)tories. De koppels ontmoeten elkaar voor het eerst en maken samen een nieuw project waarbij dans en tekst samenvloeien.  De koppels zijn: Bianca de Boer met choreograaf Pedro Goucha, Robbert Welagen met choreograaf Sjoerd Vreugdenhil en schrijfster Hannah Buenting met Leena Keizer.


05.09.2008 - Peter Carey

Peter Carey (Australië) is al tweemaal bekroond met de prestigieuze Booker Prize, die hij ontving voor zijn romans Oscar and Lucinda (1988) en True History of the Kelly Gang (2001 Het ware verhaal van de Kelly-bende). Deze literaire prestatie was tot dan alleen voor J.M. Coetzee weggelegd. Careys oeuvre bestaat uit tien romans; daarnaast is hij een fervent korte verhalenschrijver, en ook was hij onder meer verantwoordelijk voor het script van Wim Wenders’ film Until the End of the World (1992). Zijn nieuwe roman His Illegal Self (2008) verschijnt in september onder de titel Zijn verborgen bestaan. Het is een verhaal over de zoektocht naar identiteit en de liefde van een jonge vrouw voor een onalledaagse jongen.


03.06.2008 - Barbara Voors

Barbara Voors (Zweden) is dochter van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. In Nederland brak ze in 1999 door met de roman Zusje van me, waarin het leven van hoofdpersoon Saskia bepaald wordt door haar tweelingzus Klara, die op een dag zo maar verdween.
NRC Handelsblad prees de grote, dwingende intensiteit waarmee Voors haar verhaal vertelt, en plaatst haar in de traditie van de hedendaagse Scandinavische vertelkunst, die haar kracht ontleent aan een mengeling van thriller en psychologische roman.
Ook het grote publiek was onder de indruk van haar kunnen: Van Zusje van me werden 100.000 exemplaren verkocht. Ook haar nieuwe roman Dooi zal dus op een enthousiaste begroeting kunnen rekenen.


29.05.2008 - Samantha Power

Samantha Power (Ierland) was een van de adviseurs van Barack Obama. Haar expertise: genocide en mensenrechtenschendingen. Daarnaast is ze verbonden aan Harvard University, waar ze leiding geeft aan het Carr Center for Human Rights Policy. Voor haar boek Een probleem uit de hel ontving ze de Pulitzer Prize en de National Book Critics Circle Award. Bij uitgeverij Contact verschijnt half mei De Man die de wereld wilde redden, over het leven van Sérgio Vieira de Mello. Hij werkte voor de VN in de brandhaarden van Cambodja, Libanon, Bosnië en Irak, en stierf bij een terroristische aanval op het VN-hoofdkwartier in Irak in 2003. De loopbaan van deze VN-topman is een staalkaart van de conflicten waar de VN mee te maken heeft gehad in de strijd om de wereldvrede. Samantha Power gebruikte het leven van deze bijzondere man als rode draad bij dit boek over de geschiedenis van de VN en de grote dilemma’s die de organisatie en haar medewerkers achtervolgen.


26.05.2008 - Richard Mason

Richard Mason (Zuid-Afrika) is al sinds zijn debuutroman Verloren zielen (1999) een veelbesproken persoon.
Zijn Britse uitgever kocht het debuut aan toen Mason negentien jaar oud was, en speculaties over de hoogte van het voorschot haalden zelfs BBC’s Newsnight. Van het boek werden uiteindelijk zes miljoen exemplaren verkocht en verscheen in 22 talen. Een groot deel van de opbrengst doneerde Mason aan zijn Kay Mason Foundation, vernoemd naar zijn overleden zus. De Stichting voorziet in onderwijs voor kansarme, talentvolle Zuid-Afrikaanse kinderen, en heeft aartsbisschop Desmond Tutu als beschermheer. Mason werd zelf in Zuid-Afrika geboren, en bracht er zijn kindertijd door. De affiniteit met het land blijkt eveneens uit zijn nieuwe roman Verlichte kamers (mei 2008), over geschiedenis, plichtsbesef en familie, en in tijd heen en weer springt tussen Londen en Zuid-Afrika.


10.02.2008 - Aharon Appelfeld

Aharon Appelfeld (Israel) werd geboren in de Oekraïne. Met de romans Badenheim 1939, Tzili en Om elke zonde vergaarde hij wereldwijd roem. In 1998 keerde Appelfeld voor het eerst weer terug naar zijn geboortedorp, om op verzoek van het tijdschrift The New Yorker een artikel te schrijven.
Dit artikel groeit uit tot Het verhaal van een leven, een boek dat Appelfelds leven omschrijft. Op zevenjarige leeftijd eindigt zijn jeugd bruut als zijn moeder wordt vermoord door de nazi’s en Aharon en zijn vader naar een concentratiekamp worden gedeporteerd. Op 8-jarige leeftijd ontsnapt hij alleen uit het concentratiekamp en zwerft jarenlang alleen door de Oekraïne. In 1946 vindt hij zijn vader weer terug via de Jewish Agency lijst. Appelfeld heeft nooit over dit emotionele weerzien kunnen schrijven.


- 2007 -

11.12.2007 - Jeanette Winterson

Van de Engelse auteur Jeanette Winterson is het boek De stenen goden verschenen. De stenen goden is een bijzonder rijke roman. Het is een kritisch verhaal over de vervuiling en uitputting van een planeet, een tijdloze liefdesgeschiedenis en een klassiek sciencefiction verhaal over superintelligente robots die gevoelens leren ontwikkelen. Winterson debuteerde in 1985 met Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten. Verder verschenen van haar onder meer De passie, Op het lichaam geschreven en Vuurtorenwachten.

Van haar roman Op het lichaam geschreven werden in Nederland meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Winterson ontving de Engelse ‘Whitbread Prize for Best First Novel’ voor Sinaasappelen zijn niet de enige vruchten en de Amerikaanse E.M. Forster Award.


23.11.2007 - Salman Rushdie

Salman Rushdie is een van de grote auteurs van onze tijd. Hij schreef twaalf romans, één verhalenbundel en vier non-fictiewerken, en is een van onze invloedrijkste denkers. Hij werd in 1947 geboren in Bombay en debuteerde in 1975 met de roman Grimus. Met zijn tweede roman Middernachtskinderen won hij de Booker Prize in 1981; deze roman won in 1993 ook de ‘Booker of Bookers’, de prijs voor beste roman die ooit de Booker won. Andere hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn De duivelsverzen (1988), De laatste zucht van de Moor (1995; Whitbread Award) en De verleidster van Florence (2008). Dit najaar verscheen zijn nieuwste roman, Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten, een mengeling van geschiedenis, mythologie en een tijdloos liefdesverhaal. Rushdies roman, geïnspireerd op de traditionele ‘wonderverhalen’ uit het Oosten, is een satirisch, vrolijk en bovenal prachtig eerbetoon aan de kracht van verhalen, en een meesterwerk over eeuwenoude conflicten die ook de huidige wereld beheersen.


16.10.2007 - Lionel Shriver

Lionel Shriver is geboren in North Carolina en woonde achtereenvolgens in Nairobi, Bangkok en Belfast. Tegenwoordig woont ze in Londen.
In 2005 won zij de prestigieuze, exclusief voor vrouwelijke auteurs bestemde, Orange Prize voor haar controversiële roman We Need to Talk about Kevin.
Daarin komt de verschrikkelijke vraag aan de orde: ligt het aan de opvoeding of aan de genen, als je eigen kind een moordenaar blijkt te zijn? In De wereld na zijn verjaardag vertelt Lionel Shriver opnieuw een aangrijpend verhaal, en werkt ze aan het einde twee opties voor haar personage uit: vreemdgaan of niet.


30.05.2007 - Dave Eggers, Valentino Achak Deng

Dave Eggers heeft het verhaal opgetekend in romanvorm van Valentino Achak Deng in zijn roman Wat is de Wat. Valentino Achak Deng behoort tot de zogenaamde Lost Boys, een verzamelnaam (geleend van de weeskinderen uit ‘Peter Pan’) voor de groepen van alles samen bijna 20.000 kinderen die bij het uitbreken van de burgeroorlog in Soedan in 1987 een onmenselijke, 1.500 kilometer lange voettocht naar de veiligheid ondernamen. Aanvankelijk zochten ze hun heil in een vluchtelingenkamp in Ethiopië, na de regimewissel aldaar verhuisden ze naar Kenia. 4.000 onder hen werden in 2000 en 2001 (bijna vijftien jaar later!) naar Amerika gevlogen om er een heel nieuw leven te beginnen – Deng was één van de allerlaatsten vóór 9/11 een einde maakte aan Amerika’s gastvrijheid.
Wat is de Wat is de vrucht van de vriendschap tussen Deng en Eggers, gebaseerd op drie jaar onderzoek: eindeloze gesprekken, talloze e-mails, vele door Deng ingesproken cassettebandjes en een gezamenlijk bezoek van een maand aan Zuid-Soedan, in december 2003.

 


09.05.2007 - Edward St. Aubyn

De Britse schrijver Edward St Aubyn vertelt over zijn boek Moedermelk (Mother’s Milk).
Moedermelk is een bijtend grappig geschreven familieportret dat de voortdurend veranderende banden tussen moeders, zoons en echtgenoten onder de loep neemt. In een prachtige en wrange stijl, vergelijkbaar met die van Evelyn Waugh en John Updike, ontleedt St. Aubyn in Moedermelk de hel van kinderen opvoeden, huwelijk, overspel en euthanasie en toont zijn meesterlijke vermogen de meest verschrikkelijke emotionele pijn te combineren met een meesterlijk gevoel voor humor.


19.04.2007 - Clare Allan

Clare Allan studeerde Engels en theaterwetenschappen. Voor een van haar korte verhalen won ze de Orange/Harper Short Story-prijs. Poppy Shakespeare is haar debuutroman. Op een geestige, sprankelende en ontroerende manier beschrijft Clare Allan waanzin van binnenuit en trekt de grenzen tussen gezond en geestesziek in twijfel. Poppy Shakespeare is een verrassende en hoogst originele roman, het stond op de longlist voor de Man Booker Prize en de shortlist van Guardian First Book Award. Een opmerkelijk debuut.

Poppy Shakespeare vaart op de kracht van de platte, heiligschennende en emotioneel verknipte toon van de verteller, een vrouw die vrijwel alles weet over de het systeem in het ziekenhuis en bijna niets over de wereld erbuiten.’  New York Times Book Review


19.03.2007 - Ingo Schulze

De Duitse schrijver Ingo Schulze werd in de jaren negentig op slag wereldberoemd met zijn roman Simple Story’s, die werd gevolgd door 33 ogenblikken van geluk. Zijn werk is in vierentwintig talen vertaald. Hij ontving verschillende literaire prijzen, waaronder de Berliner Literaturpreis. Dit jaar kreeg hij de Peter-Weiss-Preis voor zijn hele oeuvre. In februari 2007 komt Nieuw Leven uit. Ingo Schulze, de grote chroniqueur van de jongste Duitse geschiedenis, analyseert in Nieuw leven genadeloos hoe het dagelijkse leven in 1989 en 1990 voorgoed verandert door de val van de Muur.


21.02.2007 - Claire Castillon

Claire Castillon, een jonge Française, is geboren in Boulogne. Sinds haar debuut Le Grenier verschenen vier boeken en een toneelstuk van haar hand. Dit jaar verscheen Insect, een indringend boek met onopgesmukte, soms meedogenloze verhalen over vrouwen. In haar realistische, soms macabere stijl met zwarte humor omschrijft Castillon verschillende verhoudingen tussen moeders en dochters, verhoudingen die gekleurd worden door jaloezie, angst en haat. Deze roman bezorgt Castillon een stormachtige doorbraak naar het grote publiek.


- 2006 -

16.12.2006 - Carlos Fuentes

Carlos Fuentes, geboren in Panama, is een van de grootste schrijvers die Mexico ooit heeft voortgebracht. Hij schreef een reeks beeldende romans, waarvan De dood van Artemio Cruz en De jaren met Laura Díaz de bekendste zijn.
Fuentes werkte onder meer als ambassadeur in Parijs en als hoogleraar aan Harvard. Zijn werk werd bekroond met de Cervantesprijs en in 2006 met de Freedom Award, die wordt toegekend aan personen die op mondiaal niveau een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld. Vorig jaar kwam van Fuentes De stoel met de adelaar uit. Een ‘Schitterende roman over een machtsspel in brieven’ De Volkskrant.
Onlangs verscheen van Fuentes Onrustig gezelschap, een bundel met zes spannende verhalen. De horrorverhalen beginnen alsof er niets aan de hand is, maar ze worden steeds onwerkelijker. Onrustig gezelschap is een meesterlijke, bloedstollende verhalenbundel van een groot schrijver, die samen met Octavio Paz, García Márquez, Onetti, Vargas Llosa en Borges tot de belangrijkste auteurs van Latijns-Amerika behoort.


13.10.2006 - Guillermo Arriaga

De Mexicaanse schrijver Guillermo Arriaga brak in 2001 door met het script voor de film Amores Perros. Daarna volgden nog drie grote films die opvielen vanwege het sterke verhaal; 21 Grams, Three Burials of Melquiades Estrada en de Gouden Palm winnaar 2006 Babel. Typerend voor zijn werk is de non-lineaire vertelstructuur, die de kijker dwingt tot zoeken en denken. Omdat hij  meerdere verhaallijnen door elkaar vlecht kan hij in één verhaal uiteenlopende kwesties verwerken. Arriaga is gefascineerd door de menselijke natuur, zijn films behelzen schuld, boete, dood, eenzaamheid. Hij slaagt erin om zonder pretenties te zijn, de kijker te overvoeden of existentiële levensvragen te behandelen.
Tijdens de BorderKitchen zal hij vertellen over zijn nieuwe boek, El búfalo de la noche, dat in november uitkomt onder de titel Nachtbuffel.


Sana Valiulina foto: Frank Ruiter

12.10.2006 - Jens Christian Grøndahl, Sana Valiulina

Jens Christian Grøndahl is een van de succesvolste Deense auteurs van dit moment. Het werk van Grøndahl is in zestien talen vertaald, en omvat onder andere Stilte in Oktober, Lucca, Indian Summer, Hartslag, Veranderend licht en Piazza Bucarest. Grøndahl wordt geprezen om zijn minimalistische portretten en fijne schrijfstijl. Deze maand verschijnt Rode Handen, een verhaal over een vrouw die in Duitsland verwikkeld raakte bij de Rote Armee Fraktion. Rode Handen is een indrukwekkende roman over de macht die het verleden op ons kan uitoefenen.

Sana Valiulina is geboren in Estland en studeert filologie en Noors in Moskou. Ze leert daar haar huidige Nederlandse echtgenoot kennen en voor hem verhuist ze in 1989 naar Amsterdam. Daar schrijft ze – in het Nederlands – haar eerste roman Het kruis en later de novellenbundel Vanuit nergens met liefde. Dit voorjaar betekent de magistrale roman Didar en Faroek haar grote literaire doorbraak. In het boek fictionaliseert ze de levensgeschiedenis van haar ouders; het is zowel een niet mis te verstane afrekening met de Sovjet-dictatuur van Stalin als een ‘lichte’ roman over het geloof in menselijkheid en de valkuilen van de liefde.

 


01.06.2006 - Hisham Matar

Hisham Matar werd geboren in New York uit Libische ouders, en leefde in Tripoli, Caïro en Parijs voordat Londen vanaf 1988 zijn thuis werd. Zijn literaire debuut Niemandsland (No One In The World) heeft al voor verschijning een hoge vlucht genomen. De Britse uitgeverij Viking bespaarde kosten noch moeite om zich van de rechten te verzekeren, en het boek werd in dertien talen vertaald. Nederland heeft de wereldprimeur: de roman zal begin mei bij Meulenhoff verschijnen. Het verhaal neemt de lezer mee naar het broeierige Tripoli van de late jaren zeventig, waar de negenjarige Suleiman opgroeit onder het dictatorschap van Khaddaffi. De gruwelen van dit bewind nemen concrete vormen voor hem aan als de vader van zijn beste vriend opgepakt wordt en zijn executie iets later op televisie te zien is. Dan verdwijnt ook zijn eigen vader, ziet hij zijn moeder in paniek diens boeken verbranden en nemen de gebeurtenissen een allesbepalende wending. Niemandsland is een gevoelige, beeldende en meeslepende Bildungsroman, die door J.M. Coetzee omschreven werd als ‘a poignant story of a child exposed too early to the brutalities of Libyan politics’.


09.03.2006 - Alessandro Piperno, L.H. Wiener

Alessandro Piperno woont en werkt in Rome, waar hij Frans doceert aan de universiteit. Met de slechtste bedoelingen (Con le peggiori intenzioni ) is een opmerkelijke debuutroman, die in Italië maandenlang in de bestsellerlijsten heeft gestaan. Piperno schetst een meedogenloos portret van de deels joodse, deels katholieke familie Sonnino, tegen de achtergrond van de tweede helft van de twintigste eeuw. Een rake, ironische en soms treurige schets van verholen antisemitisme in de hogere bourgeois kringen van Rome.

L.H. Wiener schreef twaalf boeken, merendeels verhalenbundels. Ook schreef hij de succesvolle, met de F. Bordewijk-prijs bekroonde roman Nestor, en de Verzamelde verhalen, Deel 1 en Deel 2. Onlangs verscheen De verering van Quirina T., hierin raakt Victor van Gigch, sinds dertig jaar leraar aan het Laurens Coster Gymnasium te Haarlem, ondanks verwoede pogingen om aan zichzelf het tegendeel te bewijzen in de ban van Quirina T., een zestienjarige leerlinge die de school verliet, maar van het afscheid nemen geen genoeg kan krijgen.


16.02.2006 - DBC Pierre

DBC Pierre, geboren in Australië, opgegroeid in Mexico en later woonachtig in Ierland, heeft een bewogen leven gehad. Nadat hij op zestienjarige leeftijd toegang krijgt tot het fortuin van zijn vader gaat het snel bergafwaarts. Gokken, zwendel, drank- en drugsmisbruik houden hem tot in de dertig verslaafd en arm. De omkeer komt na afkicken, en na het schrijven van Vernon God Little dat in 2003 de Man Booker Prize. DBC Pierre trad dat jaar met veel succes op in Crossing Border. Tijdens BorderKitchen zal de schrijver voor het eerst in het openbaar spreken over zijn nieuwe boek Ludmilla’s Gebroken Engels dat begin maart wereldwijd verschijnt. Ludmilla’s Gebroken Engels is een heftig boek vol sarcastische humor, sociale satire en seksuele waanzin.


- 2005 -

18.09.2005 - Amos Oz

Amos Oz (Jeruzalem) wordt wereldwijd gezien als een van de grootste hedendaagse schrijvers en hij is een belangrijk kandidaat voor de Nobelprijs. Oz is naar aanleiding van de verschijning van de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek Een verhaal van liefde en duisternis enkele dagen in Nederland.

Amos Oz groeit op als enig kind van een afstandelijke, rationele vader en een romantische, depressieve moeder, in een kleine, volgepakte woning, waar boeken de hoofdbewoners zijn. Ook hij neemt zijn toevlucht tot de wereld van de boeken en observeert zijn familieleden als tragikomische personages uit het werk van Tsjechov en Tolstoj. Als hij twaalf is, pleegt zijn moeder zelfmoord. Deze dramatische gebeurtenis tekent zijn verdere leven.

Een verhaal van liefde en duisternis is een fenomenaal geschreven roman, vol prachtige metaforen, humor en tederheid. Op meesterlijke wijze vervlecht Amos Oz het verhaal van zijn persoonlijke leven met honderdtwintig jaar familiegeschiedenis, die begint in Odessa en via Polen en Praag eindigt in het door vluchtelingen, pioniers en Holocaust-overlevenden bevolkte Israël.
Een verhaal van liefde en duisternis is een groots en fabelachtig boek over een man, een familie en een natie, verwikkeld in een pijnlijke geschiedenis.

 


09.06.2005 - Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer werd in 1977 geboren en studeerde filosofie aan Princeton. Hij is de samensteller van de anthologie A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Work of Joseph Cornell.

In april 2002 verscheen Alles is verlicht, zijn debuutroman, nu wereldwijd vertaald. In zijn nieuwe boek Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij is de hoofdpersoon Oskar Schell uitvinder, sieradenontwerper, amateurentomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, acteur, inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Hij is negen jaar. Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen op het WTC in New York. In zijn vaders kledingkast vindt Oskar een vaas, en wanneer hij die per ongeluk laat vallen ontdekt hij een vreemd uitziende sleutel. Dan begint de jonge Oskar een zoektocht die hem door de stad New York zal voeren, in een poging betekenis te geven aan de zinloze dood van zijn vader.


- 2004 -

12.11.2004 - Ruth Rendell

Over Ruth Rendell valt niet te twisten, iedereen lijkt het eens te zijn: ze is de beste misdaadschrijfster ter wereld.

‘Ruth Rendell zette met haar boeken de psychologische thriller voor het eerst overtuigend op de kaart. Dat geldt niet alleen voor haar romans met de politiemannen Wexford en Burden in de hoofdrol, maar ook voor haar op zich staande verhalen. In haar werk laat ze de lezer kennismaken met de duistere plekken van de menselijke geest en ze is een meester in de misleiding. Terecht wordt zij de nieuwe koningin van de misdaad genoemd.’ – De Telegraaf

 


Jerry B [mailto:jerry_snap@hotmail.com] Sent: Friday, May 13, 2005 6:38 PM To: Siv KvarekvŒl Siri Hustvedt photos by Jerry Bauer

13.05.2004 - Paul Auster, Siri Hustvedt

Paul Auster bekend van vele romans, films en filmscenario’s (oa. Smoke) vertelt over zijn nieuwe roman Orakelnacht. De vierendertigjarige schrijver Sydney Orr is herstellende van een ziekte die hem bijna fataal werd, wanneer hij op een dag een kantoorboekhandel binnenloopt in Cobble Hill, Brooklyn. Hij koopt een blauw schriftje. Het is 18 september 1982. Negen dagen lang zal zijn leven beheerst worden door de vreemde werking van dit lege schriftje; hij wordt gevangen in een web van griezelige voorgevoelens en verwarrende gebeurtenissen.

Siri Hustvedt spreekt over haar meest recente roman Wat me lief was. Bill en Leo zijn hartsvrienden. Ze delen hun passie voor kunst en literatuur, wonen in hetzelfde flatgebouw in New York, zijn gek op elkaars vrouwen en krijgen ongeveer tegelijkertijd een zoon. Door een tragisch ongeval sterft plotseling, op elfjarige leeftijd, de zoon van Leo. De twee gezinnen proberen de klap te boven te komen, maar niets is meer zoals het was.


05.03.2004 - Tomas Lieske, Adriaan Jaeggi, Menno Wigman

Op 6 maart aanstaande opent de Nederlandse ambassade in Berlijn (ontwerp Rem Koolhaas) haar deuren met Berlijnse een speciale Duitstalige BorderKitchen.  De avond ervoor is de Nederlandstalige versie van dit bijzondere programma in het kader van Den Haag 2004, Puur Cultuur, ook in Den Haag te zien. Het programma omvat de auteurs Tomas Lieske, Adriaan Jaeggi en Menno Wigman. De film Lapje Grond van Ben van Lieshout wordt vertoond. Deze film laat een aantal Nederlandse dichters (o.a. Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar) zien die voorlezen in een decor van Nederlandse volkstuinen. De muzikant Thé Lau (The Scéne) zingt en leest voor. Christof Hamann, de auteur van de zojuist in Nederland verschenen roman Bevroren Meer, is helaas verhinderd wegens familieomstandigheden.

 


- 2003 -

01.06.2003 - Meir Shalev

In Het zat zo (oorspronkelijke titel ‘Hadavar Haya Kakha’, 2009) is een centrale rol weggelegd voor de stofzuiger en de schoonmaakwoede van de oma van Meir Shalev. De stofzuiger (‘svieper’) is de hoofdpersoon van deze roman, niet alleen de achtergronden van zijn onverwachte komst uit Amerika (cadeau van zwager als pesterij), maar ook door het effect op het verhaal en de hoofdpersonen. Shalev gebruikt de stofzuiger als basis om zijn familie en haar geschiedenis te beschrijven; met veel liefde, begrip en soms ook bewondering. Het zat zo is ook het verhaal van een familie die houdt van woorden en goede verhalen. Het zat zo is een geestige en ontroerende roman over de familie Shalev.

Meir Shalev
(1948, Israel) woont en werkt in Jeruzalem. Hij wordt gerekend tot de grootste schrijvers uit de moderne Israëlische literatuur. Hij is ook columnist bij Israeli daily Yediot Ahronot . Zijn werk is in meer dan twintig landen verschenen. Na zijn eerste boek Russische roman (NL,1989) brak hij in 1994 in Nederland definitief door met de roman De vier maaltijden.
Andere boeken van zijn hand zijn De kus van Esau, De grote vrouw, Fontanel en uit 2006 Een duif en een jongen, waarvoor hij de prestigieuze Brenner-prijs, de hoogste literaire onderscheiding in Israël ontving. Naast romans schrijft hij essaybundels en kinderboeken.


27.05.2003 - T.C. Boyle

Op 3 september brengt T.C. Boyle, een van de belangrijkste Amerikaanse hedendaagse schrijvers, een bezoek aan BorderKitchen. Hij is in Nederland ter ere van zijn nieuwe boek Wie storm zaait, dat in de VS en Duitsland al met veel enthousiasme is ontvangen. T. Coraghessan Boyle heeft ondertussen 24 boeken op zijn naam staan en een behoorlijk aantal literaire prijzen, waaronder PEN/Faulkner Prise voor het beste boek van het jaar (Duyvels end, 1988) en de PEN/Malamud Prize voor zijn korte verhalen. De auteur wordt geïnterviewd door Arjan Visser.

In Wie storm zaait krijgt Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. Adam is een tijdbom. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit. Dan ontmoet hij Sara, fanatiek dierenliefhebber die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.
Wie storm zaait gaat over de drang naar totale onafhankelijkheid en de dorst naar geweld, en hoe deze twee hand in hand gaan. Een analyse van de Amerikaanse samenleving ‘die rafelt aan de randen’. Boyle weet als geen ander zijn vinger op de polsslag van de tijd te leggen.

08.05.2003 - Michel Faber

Michel Faber (1960) werd geboren in Den Haag, groeide op in Australië en woont nu in Schotland. Zijn debuutbundel Gods speelgoed werd juichend ontvangen en meermaals bekroond. Sindsdien behoort hij tot de crème de la crème van de internationale moderne letterkunde. Ook zijn opzienbarende roman Onderhuids en de verhalenbundel De Fahrenheit-tweeling oogstten veel lof. Maar Fabers magnum opus is Lelieblank, scharlakenrood uit 2002 – wereldwijd werden hier honderdduizenden exemplaren van verkocht.


- 2002 -

09.11.2002 - Peter Esterhazy, Christian Kracht

Christian Kracht, de mondaine Zwitserse miljonairszoon, groeit op in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Frankrijk. Momenteel woont hij in Bangkok. Met zijn eerste boek Faserland (1995) wordt Kracht het boegbeeld van de zogenoemde Duitse popliteraten, ook wel gekscherend de VW Golf-generatie genoemd. De popliteraten zijn consumptieschrijvers over de jaren ‘80 en ‘90 met veel vernoemingen van merkkleding en eigentijdse goederen. Soms lijkt het schrijven om te shockeren, maar dat maakt het niet minder aantrekkelijk. Ze zijn te vergelijken met onze generatie Nix, waar schrijver Ronald Giphart toe behoort en het Amerikaanse Bratpack (o.a. Bret Easton Ellis). Kracht komt naar Nederland met zijn nieuwste roman 1979: een eigentijdse reis naar het hart van de duisternis waarover de Duitse pers laaiend enthousiast is.

Péter Esterházy komt uit een adellijke familie van politici, schrijvers en kunstenaars. Hij studeerde wis- en natuurkunde en is momenteel de meest gelezen en gerespecteerde schrijver van Hongarije. Veel van zijn boeken zijn vertaald. Zijn zakelijke, bondige maar toch humoristische stijl spreekt veel mensen aan. Esterházy’s bekendste werken zijn Een Vrouw en Stroomafwaarts Langs De Donau uit. Zijn nieuwste roman Harmonia Caelestis is een familiekroniek die gaat over de bewogen geschiedenis van zijn voorouders’ leven en komt in november uit.


30.06.2002 - Michel Houellebecq

Michel Houellebecq publiceerde essays en poëzie voordat hij zich in 1994 met de roman De wereld als markt en strijd opwierp als de grote belofte van de Franse letteren. Die status bevestigde hij met Elementaire deeltjes, dat hem terecht de faam van groot schrijver bezorgde. Na Lanzarote (2001) verschijnt in 2002 Platform ( Plateforme, au milieu du monde).
Een ontgoochelde veertiger gaat op vakantie naar Thailand. Hij krijgt een relatie met een in alle opzichten ondernemende vrouw, met wie hij een keten opzet in sekstoerisme. Waarom immers de rijke maar seksueel hongerige Westerlingen het misgunnen om hun geld te geven aan de arme maar seksueel zo vaardige Oosterlingen? Helaas, het imperium dat de partners beheren stort in op het moment dat preutse islamieten zich verzetten tegen de prostitutie en een aanslag plegen.