18.09.2013 - Arno Camenisch

Arno Camenisch (1978) werd geboren in Tavanasa in de Zwitserse deelstaat Graubünden. Hij schrijft gedichten, proza en toneelstukken. De Sez Ner-trilogie wordt in twintig talen uitgegeven.

In Sez Ner voert Camenisch in korte, scherpe en levendige scènes het dorpsleven in de bergen van het kanton Graubünden op. Het is een wereld van hard en soms gevaarlijk werk, eenzaamheid en alcoholisme. Camenisch vangt deze wereld in zeer beeldend, tragi-komisch proza.

Laat ’m nog maar even bungelen, zegt de knecht van de kaasmaker. Zijn baas hangt verstrikt in een spar aan zijn parapente’.  De laconieke houding van de knecht is exemplarisch voor de omgangsvormen van het stelletje personages dat met elkaar zit opgescheept aan de voet van de bergtop Sez Ner. De varkenshoeder, de koeherder, de kaasmaker en zijn knecht: samen wonen en werken ze op de alm, maar ze staan ook los van elkaar, gaan hun gang, hebben hun
eigenaardigheden.

Met zijn trilogie oogstte Camenisch in eigen land veel lof, hij won er de Friedrich-Hölderlin-Förderpreis 2013, de Eidgenössischer Literaturpreis, de Berner Literaturpreis, de ZKB Schillerpreis en de Retro-Romaanse literaturprijs Premi Term Bel mee.