28.05.2009 - Guus Janssen

Op deze bijzondere BorderKitchen zullen Guus Janssen (piano) Caroline Erkelens (zang) en Tsead Bruinja (voordracht poezie) een Tribute to Louis Lehmann presenteren.

Louis Lehmann (1920) is schrijver, jurist, scheepsarcheoloog, musicus, maar toch vooral dichter. Zijn eerste gedichten publiceerde hij al in 1940.
Bij De Bezige Bij verscheen het boek Laden Ledigen met daarin een ruime keuze uit niet eerder gepubliceerd werk: herinneringen aan zijn jeugd, beschouwingen, muziekstukken, toneelstukken, tekeningen en vooral veel gedichten. Zoals veel kinderen heeft Louis Lehmann zijn eerste pianolessen gesaboteerd, maar toen hij op de Middelbare School zijn muzikale capaciteiten begon te ontdekken, is hij al snel bij zijn nieuwe pianoleraar gaan componeren. Na ruim 70 jaar componeert hij nog steeds, zijn laatste compositie stamt uit 2008. Zoals Simon Vestdijk destijds zijn eigen poëzie ‘eclectisch’ noemde, zo kan men dit ook zeggen van Lehmann’s composities. Ritmes en maatverdeling zijn geplukt uit muziek van de hele wereld en in een eigen stijl verwerkt. Ook is de poëzie, zeker in zijn liederen, nooit ver weg.

Caroline Erkelens
Caroline Erkelens studeerde zang aan het Utrechts Conservatorium en aan de Universiteit van Bloomington Indiana (V.S.). Zij was te horen in allerlei muziektheaterproducties en zong alle vrouwenrollen in Guus Jansens bewerking van Drei Dreimäderlhaus. Het concertrepertoire van Caroline reikt ver en breed: van de Messiah van Händel en de 14de symfonie van Shostakovich tot de electro akoestische muziek met het Schreck-ensemble.

Tsead Bruinja
Een gedreven dichter zowel in binnen- en buitenland, Tsead was een van de genomineerden voor Dichter des Vaderlands. Zijn meest recente werk is een bundel Friestalige poezie Angel (Bornmeer, 2008)
Een van de meest spraakmakende hedendaagse dichters. -Chrétien Breukers in Dagblad De Pers

Guus Janssen
De muziek van Guus Janssen laat zich moeilijk categoriseren. Het kan een gecomponeerde improvisatie zijn (Brake voor pianosolo) of een geïmproviseerde compositie (delen uit zijn Vioolconcert en zijn opera Noach). Muziek vraagt net als het leven zelf nu eens om snelle beslissingen en dan weer om een lange bedenktijd.