19.02.2014 - Helon Habila

Op woensdag 19 februari komt de Nigeriaanse auteur Helon Habila bij de literaire salon van BorderKitchen vertellen over zijn nieuwe roman Olie op water. Hij wordt – in het Engels – geïnterviewd door Toef Jaeger.
Helon Habila (geboren in 1967) begon als journalist in Nigeria. Hij woonde in Lagos, Norwich, New York, Washington, Berlijn en woont tegenwoordig in Virginia waar hij Creative Writing doceert aan de George Mason University. Habila is meermaals bekroond voor zijn poëzie en proza en schreef Wachten op een engel en Measuring Time voordat Olie op Water verscheen.
De jonge Nigeriaan Rufus uit Olie op water is werkzaam als journalist. Samen met zijn grote journalistieke voorbeeld Zaq reist hij de Nigerdelta in op zoek naar de ontvoerde vrouw van een rijke Britse petrochemicus. Het lijkt een ‘simpele ontvoering’ waarbij losgeld betaald zal worden zodra de journalisten bewijs leveren dat de ontvoerde vrouw nog leeft. De zoektocht blijkt echter een gecompliceerde en levensgevaarlijke queeste in de door olie bevuilde omgeving. De journalisten kampen met ziekte, ontmoeten de laatste bewoners van uit armoede verlaten dorpen en worden gevangen genomen door Nigeriaanse militairen. Het resultaat is een spannend verhaal met een droeve boodschap over de vervuilende olie in Nigeria.