30.06.2002 - Michel Houellebecq

Michel Houellebecq publiceerde essays en poëzie voordat hij zich in 1994 met de roman De wereld als markt en strijd opwierp als de grote belofte van de Franse letteren. Die status bevestigde hij met Elementaire deeltjes, dat hem terecht de faam van groot schrijver bezorgde. Na Lanzarote (2001) verschijnt in 2002 Platform ( Plateforme, au milieu du monde).
Een ontgoochelde veertiger gaat op vakantie naar Thailand. Hij krijgt een relatie met een in alle opzichten ondernemende vrouw, met wie hij een keten opzet in sekstoerisme. Waarom immers de rijke maar seksueel hongerige Westerlingen het misgunnen om hun geld te geven aan de arme maar seksueel zo vaardige Oosterlingen? Helaas, het imperium dat de partners beheren stort in op het moment dat preutse islamieten zich verzetten tegen de prostitutie en een aanslag plegen.

 


13.09.2011 - Michel Houellebecq

Het aangekondigde auteursbezoek van Michel Houellebecq aan Nederland en Vlaanderen gaat niet door. De auteur, al enige tijd onbereikbaar en ontraceerbaar, is niet komen opdagen. Houellebecq zou ter gelegenheid van de in mei dit jaar verschenen vertaling van zijn roman La carte et le territoire (De kaart en het gebied, waarmee hij vorig najaar de Prix Goncourt won) tussen maandag 12 en donderdag 15 september zijn opwachting hebben gemaakt in achtereenvolgens Amsterdam, Den Haag en Brussel voor interviews met de pers en openbare optredens.

Door het wegblijven van de auteur komt helaas ook het aangekondigde optreden bij BorderKitchen te vervallen.

 Michel Houellebecq presenteerde afgelopen september zijn langverwachte nieuwe roman: La carte et le territoire. Drie maanden later werd het boek bekroond met de Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literaire prijs. In Nederland moesten we nog ietsje langer geduld oefenen, maar in mei was het zover, en verscheen De kaart en het gebied.