05.09.2012 - Nathan Englander

Van Nathan Englander is onlangs zijn langverwachte nieuwe verhalenbundel verschenen: Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben. Begin september verwelkomen wij hem met veel plezier bij BorderKitchen.

In Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben ontleedt Nathan Englander in acht verhalen de menselijke ziel. Zo worden in het titelverhaal de huwelijken van twee Joodse echtparen tegen het licht gehouden en wordt de Holocaust gereduceerd tot een gezelschapsspelletje: ‘Zou jij me als er weer een holocaust is, en je niet Joods zou zijn, bij jou laten onderduiken?’ Het is een hommage aan het beroemde korte verhaal van Raymond Carver ‘What We Talk About When We Talk About Love’, waarin twee koppels samen gin drinken en praten over de liefde. De remmingen verdwijnen, de sfeer wordt steeds gespannener en uiteindelijk wordt minimaal een van hen onherstelbaar blootgesteld in zijn intense zwakte. In Englanders versie gaat het gesprek vooral ook over religie en etnische identiteit, samen met liefde en familiebanden belangrijke ingrediënten van de grote levensvragen waar mensen mee worstelen. Hier, in deze bundel, worden die vragen door Englander op meesterlijke wijze geanalyseerd.

Nathan Englander (1970) is geboren in New York en woonde jarenlang in Jeruzalem. Hij debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Verlost van vleselijke verlangens, in 2007 gevolgd door Het ministerie van Buitengewone Zaken, een roman. Waar we het over hebben wanneer we het over Anne Frank hebben is daarmee pas Englanders derde boek, dat door zowel zijn collega’s als de pers zeer verheugd en zeer goed is ontvangen.

Nathan Englander wordt bij BorderKitchen geïnterviewd door auteur en journalist Arjan Visser.