29.09.2014 - Bernhard Schlink

 

Bernhard Schlink (Duitsland, 1944) is emeritus hoogleraar rechten aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Als schrijver verwierf hij twintig jaar geleden wereldwijd naam en faam met zijn roman De voorlezer, de eerste buitenlandse roman, die lange tijd op de eerste plaats stond in de bestsellerlijst van The New York Times. De verfilming – met hoofdrollen voor Kate Winslet en Ralph Fiennes – werd bekroond met een Oscar en een Golden Globe.
Van Schlink verschenen de romans De thuiskomst en Het eerste weekend, de verhalenbundels De liefdesval en Zomerleugens, de detective De oude zonden en het essay Objectieve wetgeving en subjectieve rechters.
Begin september verschijnt de roman De vrouw op de trap, hierin staan een vrouw en haar portret centraal. Dit wereldberoemde portret, dat lang gold als spoorloos, duikt plotseling weer op. Een verrassing voor de kunstwereld, maar ook voor de drie mannen die lang geleden, ieder op hun eigen manier, van deze vrouw gehouden hebben – en zich alle drie uiteindelijk door haar bedrogen voelen.
Dit interview heeft als voertaal Duits. De Nederlandse vertaling is van Gerda Meijerink. Deze BorderKitchen wordt georganiseerd in samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland en met het Literaturhaus │Deutsche Bibliothek.
‘Bernhard Schlink mag dan ook een jurist van de bovenste plank zijn – de schrijver Schlink is een moedig onderzoeker van een veel verraderlijker terrein: het menselijke hart.’ – Newsweek