16.04.2014 - Eleanor Catton

Eleanor Catton is de schrijfster van The Luminaries en de jongste Man Booker Prize winnaar ooit.
Haar boek The Luminaries is geschreven in een Victoriaanse stijl à la Dickens en laat zich indelen volgens de sterrenbeelden van de twaalf hoofdkarakters en hun bewegingen in de hemel boven 19e eeuws Nieuw-Zeeland. De roman begint op 27 januari 1866 als een vermoeide reiziger in een stormachtige nacht op een geheim genootschap van twaalf heren stuit. Vanaf hier ontvouwt zich een mysterieus avontuur. Het resultaat is een vuistdikke roman die een web van gebeurtenissen toont, ingenieus met elkaar verweven en rijk verteld.
Eleanor Catton was 22 jaar toen ze debuteerde met De repetitie. The Luminaries is haar tweede roman en verschijnt begin maart in het Nederlands als Al wat schittert. Het is een vertaling door Gerda Baardman en Jan de Nijs en wordt uitgebracht door uitgeverij Anthos.
Bij BorderKitchen wordt Eleanor Catton geinterviewd door journalist en schrijfster Liddie Austin. Het boek is aan te schaffen bij Boekhandel Paagman.
‘Al wat schittert is één groot spel, eerder een briljante meesterproef dan een parodie of een pastiche. Nergens raakt Catton de greep op haar ambitieuze project kwijt, alle verschillende personages zijn radertjes in een groot uurwerk dat zich onaangedaan een weg tikt naar de laatste pagina’s.’ – NRC Handelsblad