11.05.2017 - Gary Younge

De Britse Amerika-correspondent Gary Younge (1969) is geen stilzitter. Hij schreef in de afgelopen jaren vier boeken, heeft een maandelijkse column in The Nation – Amerika’s oudste onafhankelijke journalistieke weekblad – en maakte radio- en televisiedocumentaires over verschillende onderwerpen; van de Tea Party tot hiphopcultuur. Drie jaar op rij won hij de titel Best Newspaper Journalist in Britain’s Ethnic Minority Media Awards.

In Een doodgewone dag in America vertelt Younge de aangrijpende verhalen van tien jongeren die op een willekeurige dag in de Verenigde Staten werden doodgeschoten. Het had iedere dag kunnen zijn, immers sterven gemiddeld zeven kinderen en tieners per dag door kogels, maar Younge koos voor 23 november 2013. Donker, blank en latino, tussen de negen en negentien jaar. Ze verloren hun leven tijdens een slaapfeestje, op de hoek van de straat, in een trappenhuis of op de stoep van hun eigen deur.

Gary Younge wordt geïnterviewd door Peter Wu. Een doodgewone dag in Amerika (Another Day in the Death of America; A Chronicle of Ten Short Lives) wordt uitgegeven door uitgeverij De Geus.