16.06.2016 - Héctor Abad

Een van de grootste Latijns-Amerikaanse schrijvers van het moment, Héctor Abad (Colombia, 1958), is op 16 juni te gast bij BorderKitchen.

Abad werd begin jaren ’80 van de universiteit geschorst na een kritisch artikel over de paus. Hij vertrok naar Italië, maakt daar zijn studie af en keerde in 1987 terug naar Colombia. In datzelfde jaar werd zijn vader vermoord door paramilitairen en werd hij zelf met de dood bedreigd waardoor hij weer naar Europa vluchtte. Sinds 1993 woont Abad weer in Colombia. De rauwe realiteit van de Colombiaanse maatschappij in die jaren is een terugkerend thema in zijn boeken. In zijn laatste boek, De geheime droom van het land (origineel: La Oculta), weet hij die feilloos te combineren met een klassiek vertelde familiekroniek in de traditie van García Márquez en Vargas Llosa.
Abad heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan en won talloze internationale literaire prijzen. Op donderdag 16 juni wordt Abad (in het Engels) geïnterviewd. Hij komt dan vertellen over De geheime droom van het land. De interviewer is schrijver en journalist Chris Keulemans.
Datum: donderdag 16 juni
Aanvang: 20.00
Locatie: BorderKitchen, Kerkstraat 11, Den Haag
Kaarten à € 7,50 zijn te rerveren via de BorderKitchen-website.
Wanneer matriarch Ana Ángel overlijdt op La Oculta, het familielandgoed in een paradijselijk stukje Colombia, doen haar drie kinderen een voor een de roerige geschiedenis van hun geliefde huis uit de doeken. De voormalige koffieplantage ligt in een gebied dat sinds de jaren tachtig werd beheerst door guerrillastrijders en paramilitairen; het was er zo gevaarlijk dat de jaarlijkse kerstbijeenkomst van de familie vaak niet door kon gaan. Dochter Eva heeft moeten vluchten terwijl paramilitairen het huis in brand staken; dochter Pilars zoon werd door hen ontvoerd. Terwijl hun broer Antonio zich verdiept in de geschiedenis van La Oculta, is ook de toekomst van het huis lang niet zeker.

‘Een krachtig en noodzakelijk boek, met overweldigende moed en eerlijkheid. Soms vraag ik me af hoe hij de kracht vond om het te schrijven.’ – Javier Cercas

‘Een boek dat gelezen kan worden als metafoor voor dit land.’ – El País
 
 
De geheime droom van het land wordt op 16 juni gepubliceerd door uitgeverij De Geus. Het boek werd vertaald door Jos den Bekker.
Héctor Abad is op het moment Writer-in-Residence bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar. Tijdens zijn verblijf hier werkt Abad aan een biografie over een van de beste Colombiaanse dichters: León de Greiff.
Na afloop van de BorderKitchen is er gelegenheid om het boek te laten signeren door Héctor Abad. Boekhandel Van Stockum is deze avond weer aanwezig om de boeken te verkopen.