12.12.2014 - Martha Nussbaum

 

Martha Nussbaum is hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago. Van haar verschenen in vertaling onder meer Oplevingen van het denken, De breekbaarheid van het goede, Niet voor de winst, Mogelijkheden scheppen en De nieuwe religieuze intolerantie. Nussbaum is eredoctor aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht en aan de Katholieke Universiteit Leuven.
In maart verscheen het boek Politieke emoties. Waarom een rechtvaardige samenleving niet zonder liefde kan. In dit nieuwe boek wil Nussbaum emoties de plaats geven die hun toekomt: in het hart van de politieke theorie. In dit baanbrekende werk komen Nussbaums belangrijkste thema’s samen: de filosofie van emoties en de theorie van sociale rechtvaardigheid vormen een pleidooi voor meer empathie in het politieke denken. Dwars, prikkelend, wijs en betrokken – zoals alleen Nussbaum dat kan.
Political Emotions. Why Love Matters for Justice is vertaald door Peter Diderich en Carola Kloos en uitgegeven door Uitgeverij Ambo.
Martha Nussbaum wordt geïnterviewd door Simone van Saarloos (1990), zij haalde aan de Universiteit van Amsterdam haar bachelor in literatuurwetenschap en filosofie. Ze schrijft verhalen, recenseert literatuur en organiseert debatten en lezingen. Ze publiceerde in o.a. NRC, Das Magazin en Vrij Nederland en is Columnist bij NRC Next.