11.03.2017 - Paul Beatty

Voor het eerst in de geschiedenis werd vorig jaar een Amerikaan de winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize for Fiction. Paul Beatty werd dankzij zijn boek door de Britse jury vergeleken met schrijvers als Mark Twain en Jonathan Swift en dat terwijl uitgever na uitgever, 18 in totaal, The Sellout aanvankelijk afwees.

Was het fictieve verhaal van een jonge Afro-Amerikaan wiens vader wordt doodgeschoten na een woordenwisseling met de politie ‘too hot to handle’, vraagt The Guardian zich af? De 54-jarige Beatty legt de Amerikaanse samenleving van de eenentwintigste-eeuws immers bloot in al haar facetten, zonder iets of iemand te sparen. En dat is confronterend. Nadat de schrijver zijn boek uitbracht bij een kleine, onafhankelijke uitgeverij, werd duidelijk hoe krachtig zijn unieke mix van cynisme en optimisme, komedie en tragedie is. Zeker in deze roerige tijden.

Beatty wordt op zaterdag 11 maart in het Engels geïnterviewd door Fiep van Bodegom. De Engelse uitgave van The Sellout, De Verrader, wordt uitgegeven door Prometheus.